Nieuws

ABN Amro: 'Omzet accountants blijft achterlopen'

De voortdurende tariefdruk bij de standaardwerkzaamheden zorgt ervoor dat de omzetontwikkeling bij accountantskantoren ver achterloopt bij landelijke trends in de zakelijke dienstverlening.

Dat blijkt uit de Zakelijke dienstverlening - prognoses van de ABN Amro. Bijna alle zakelijke dienstverleners zagen in het tweede kwartaal hun omzet toenemen, behalve de accountantskantoren. De omzet van de sector zakelijke dienstverlening nam in het tweede kwartaal van 2015 met 7,5 procent toe. Dit betekent een groeiversnelling ten opzichte van 2014 en daarmee is de sector ook boven de piek uitgekomen van voor de grote recessie.

De accountantskantoren zijn echter over heel 2015 op nul procent omzettoename blijven steken, en verloren zelfs 0,9 procent in 2014. In het afgelopen kwartaal boekten de kantoren een lichte stijging van 0,5 procent. Dat was echter pas de tweede stijging in een kwartaal sinds 2013. Net als de Rabobank zegt de ABN Amro dat de kantoren meer zullen moeten inzetten op gespecialiseerd advies: "Om de omzet op een structureel hoger niveau te brengen moet de afkalving van de omzet uit standaardwerk worden gecompenseerd met diensten met een hogere toegevoegde waarde voor afnemers. Vooral een meer adviserende rol kan dit bewerkstelligen. Deze omschakeling verloopt echter nogal moeizaam."

» Zakelijke dienstverlening - prognoses ABN Amro

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.