Nieuws

Dijsselbloem: 'Er is meer dan alleen je aan de wet houden'

De accountantssector heeft een eigen verantwoordelijkheid om de cultuur in het beroep te veranderen. Wetgeving geeft slechts de uiterste lijn aan waar je binnen moet blijven en eigen afwegingen kunnen best betekenen dat je daar ver van blijft.

Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroup Jeroen Dijsselbloem vandaag in Amsterdam tijdens een door de NBA georganiseerde bijeenkomst van de Europese accountantskoepel FEE.

In zijn speech benadrukte hij nog eens hoe belangrijk het is dat het accountantsberoep het vertrouwen in zijn functioneren herstelt en de eigen cultuur verandert. Daarbij prees hij het feit dat het Nederlandse beroep naast de door de politiek opgelegde wetgeving ook zelf maatregelen treft.

De minister richtte zich expliciet tot de aanwezige internationale vertegenwoordigers van beroepsorganisaties. “Regelgeving is noodzakelijk, maar niet genoeg. De tweede stap is aan u. Veranderen van cultuur is moeilijk, gebeurt niet overnight maar gaat stap voor stap. Helaas hebben we haast.”

Foto Jeroen Dijsselbloem

'Joint effort'

Op de vraag welke boodschap hij heeft voor de beroepsorganisaties en de sector in het algemeen, hamerde Dijsselbloem op het belang van het goede voorbeeld geven. "Cultuurverandering moet van jullie komen, van de top. In sommige lidstaten heerst de opvatting dat regelgeving de oplossing is voor het probleem. Een deel van de oplossing komt ook van buiten, regelgeving is belangrijk, maar acties van de sector zelf, zoals in Nederland, zijn belangrijker. Wetten trekken slechts de uiterste lijn tot waar je kunt gaan. Vaak denkt men dan binnen een sector dat het streven is om tegen die uiterste lijn aan te gaan zitten. Maar dat is niet de bedoeling van regelgeving. Er zijn vele keuzen te maken. Je kunt eigen standaarden en morele overwegingen hebben die je ver houden van die rode lijn. Er is meer dan alleen je aan de wet houden, wetgeving is belangrijk maar maak het niet tot je standaard. Het moet een joint effort zijn van regelgevers én de sector zelf."

Nederlandse en EU-wetgeving

Dijsselbloem refereerde ook nog aan de discussie van de afgelopen dagen over het uit de pas lopen van de Nederlandse met de Europese regelgeving. "We liepen met onze maatregel over verplichte roulatie van accountantskantoor voor op Europa, maar nu is dat gelijk getrokken."

Plannen om met nieuwe Nederlandse regels te komen heeft hij niet. "Ik verwacht geen nieuwe initiatieven. De EU-regels zullen worden geïmplementeerd, maar ik ben niet van plan daarnaast nog nieuwe wettelijke regels in te voeren."

Foto Jeroen Dijsselbloem

Overheidsverslaggeving

Een van de vertegenwoordigers in de zaal vroeg of Dijsselbloem kansen ziet voor hervorming van overheidsverslaggeving, doelend op de discussie over regels (zoals IPSAS) die de situatie van de overheidsfinanciën beter zouden weergeven dan de huidige wijze van overheidsverslaggeving. "Dat is nu geen onderdeel van de Europese agenda. En ik heb er geen mening over paraat”, reageerde Dijsselbloem losjes. Tot hilariteit van de aanwezigen in de zaal: "Maar die zal ik nu wel gaan vormen.”

Grote kansen

De minister schetste ook nog grote kansen voor het accountantsberoep. Hij wees er op dat voor allerlei instituties geldt dat automatische autoriteit niet langer bestaat en dat respect moet worden verdiend. Dat treft ook accountants, maar die kunnen daarbij tegelijkertijd een specifieke rol vervullen. "Elke institutie moet vechten voor het respect dat vroeger vanzelfsprekend was. De enige weg is direct en volledig transparant communiceren. Mensen willen zeker zijn dat de gegeven informatie en cijfers juist zijn. Wat mensen willen is uitgerekend jullie key job. Dus daar ligt een grote kans."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.