Nieuws

EFRAG adviseert goedkeuring IFRS 9

De EFRAG, het adviesorgaan van de Europese Commissie op het gebied van financiële verslaggeving, adviseert om IFRS 9, de verslaggevingsstandaard voor financiële instrumenten die IAS 39 vervangt, goed te keuren voor gebruik in de Europese Unie.

Op IAS 39, de standaard over financiële instrumenten van voor de crisis die in 2005 werd ingevoerd, was  veel kritiek omdat de standaard te ingewikkeld zou zijn en te weinig rekening zou houden met economisch zware tijden, omdat er gebruikgemaakt werd van het incurred loss-model.

Bij dit model worden alleen voorzieningen getroffen voor bestaande kredietverliezen. IFRS 9 gebruikt echter het expected loss-model: bij aanvang van een contract moeten er al voorzieningen worden getroffen voor een eventueel verlies, zonder dat daar per se een directe aanleiding voor is. Hierdoor zullen voorzieningenniveaus bij financiële instellingen toenemen.

IFRS 9 kon echter ook rekenen op de nodige kritiek vanuit de financiële wereld. IFRS 9 zou eveneens nodeloos complex zijn; critici vinden dat banken veel eenvoudiger de al aanwezige Basel 2/3-berekeningen kunnen hanteren. Dat zou ingewikkelde aanpassingen van processen en systemen kunnen schelen. Ook zou buffervorming voor gewone ondernemingen onnodig zijn.

Verder zou IFRS 9 onvoldoende tegemoetkomen aan de wens tot buffervorming (too little too late). Bij een abrupte kredietverslechtering zouden ook onder het nieuwe model aanvullende voorzieningen nodig zijn.

Gisteren heeft EFRAG haar goedkeuring gegeven aan IFRS 9, wat betekent dat het nagenoeg zeker is dat de EU de standaard zal overnemen. Momenteel kunnen bedrijven nog tot 1 januari 2018 kiezen of zij IAS39 of IFRS 9 hanteren, maar vanaf 1 januari 2018 wordt IFRS 9 verplicht.

Alleen de impact op verzekeraars is volgens de EFRAG nog niet helemaal duidelijk en het adviesorgaan raadt verzekeraars daarom momenteel nog af om over te stappen op IFRS 9. Opsteller van de IFRS-standaarden IASB zegt te werken aan een of meer aanpassingen die specifiek voor verzekeraars zullen gelden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.