Nieuws

KPMG en Nierstichting ontkennen fraude

KPMG en de Nierstichting zeggen in verklaringen dat zij niets te maken hebben met vermeende frauduleuze handelingen rondom giften aan de Nierstichting.

Afgelopen weekend berichtten het NRC Handelsblad en De Telegraaf dat de Nierstichting betrokken zou zijn bij frauduleuze handelingen die samenhangen met de omstreden nieuwbouw van het KPMG-hoofdkantoor. Het OM doet onderzoek naar de bouw van het kantoor, omdat er kosten zouden zijn gefingeerd om minder belasting te betalen.

Een van de verdachten in die zaak is ene Fred M., bestuurder van een vastgoedbedrijf uit Vught, die valsheid in geschrift zou hebben gepleegd. De Telegraaf ontdekte dat Fred M. ook directeur is van een bv, Meijon Ontwikkeling, die deels eigendom is van de Nierstichting vanwege een gift in aandelen die plaatsvond in 2005. De krant ontdekte ook dat de Nierstichting in het jaarverslag 2010 meldt een sponsorbedrag van KPMG te hebben ontvangen van 71.000 euro, vlak na de oplevering van het KPMG-hoofdkantoor.

KPMG zegt niets met dat sponsorbedrag te maken te hebben en eist nu een rectificatie van de Nierstichting. Verder leggen zowel KPMG als de Nierstichting uit dat de Nierstichting niet op de hoogte was van het bezit van de aandelen Meijon. KPMG schrijft daarover het volgende: "Uit de verklaring van de Nierstichting is gebleken dat: de Vereniging Vrienden van de Nierstichting (VVN) in 2005 door projectontwikkelaar Fred M. is benaderd met het aanbod om een financiële gift te ontvangen. Toen de VVN in 2009 fuseerde met de Nierstichting is de opzet waarmee deze gift tot stand is gekomen onopgemerkt gebleven. Pas in 2013, nadat de Belastingdienst in het kader van het onderzoek naar het fiscaal geschil rondom de bouw van het hoofdkantoor van KPMG op deze opzet in de boekhouding van Meijon is gestuit, is dit door de Belastingdienst aan de Nierstichting bekend gemaakt."

KPMG zegt verder dat de opzet tussen Meijon en de VVN haar geheel onbekend is, en dat het sinds het boekjaar 2004-2005 wel giften aan de Nierstichting heeft gedaan, maar niet de gift van 71.000 euro. "De vermelding van KPMG in het jaarverslag 2010 van de Nierstichting bij een sponsorbedrag van EUR 71.000,- is niet terecht en we hebben de Nierstichting om een rectificatie gevraagd."

De Nierstichting zegt in haar verklaring de gift van 71.000 euro te hebben ontvangen van Meijon Ontwikkeling, maar zegt verder niets over KPMG. Verder benadrukt de stichting dat het zelf geen onderwerp is van onderzoek door de Belastingdienst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.