Nieuws

'Politie heeft behoefte aan zij-instromers, bijvoorbeeld accountants'

Het aandeel hoogopgeleide agenten moet omhoog, vindt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij wil dat er meer zij-instromers bij de politie gaan werken, zoals accountants.

Al tien jaar probeert de politie het opleidingsniveau te verhogen, maar dat is tot op heden niet gelukt, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Nationale Politie. Op dit moment is gemiddeld 15 procent van de agenten hoogopgeleid, overigens met grote regionale verschillen, zo meldt de krant vandaag.

De laatste twee jaar is het aandeel hoogopgeleiden wel gegroeid, maar het doel van 20 procent is nog niet gehaald. Van der Steur wil gezien de verwachte toename van cybercrime en financieel-economische delicten het opleidingsniveau zo snel mogelijk op peil hebben. Hij wil dat er meer zij-instromers bij de politie gaan werken, zoals ‘voormalig accountants’.

Voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV waarschuwt dat dit “bakken met geld” kost. Hij wil dat de korpsleiding meer investeert in interne opleidingen.

De politie werkt aan een plan om meer hoogopgeleiden in dienst te krijgen. Het plan moet volgend jaar klaar zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.