Nieuws

Antoinette Dijkhuizen uit kritiek op bedrijfscultuur big four

Antoinette Dijkhuizen uit in een interview in dagblad Trouw stevige kritiek op de bedrijfscultuur bij de big four.

"De sector is verhard", zeg Dijkhuizen, die ook columns publiceerde op Accountant.nl, in Trouw. "In de loop van de jaren zijn accountants zich inderdaad gaan gedragen als de boekhoudkundige variant van de bankiers, inclusief de bijpassende beloning." Het is een van de uitspraken van Dijkhuizen in een groot interview dat vandaag in Trouw verscheen.

Dijkhuizen, oprichtster van 4you accountancy en voorheen werkzaam bij onder meer KPMG en Ernst & Young, ageert tegen de harde bedrijfscultuur bij de big four, waarbij geld de hoofdrol zou spelen, boekhoudfraude door de vingers wordt gezien, het personeel keihard wordt behandeld en er geen hart is voor de klanten. In voorbeelden noemt ze haar ervaringen met en bij PwC en KMPG met name.

Dijkhuizen beschrijft uit haar tijd bij KPMG onder meer een voorval waarbij een ondernemer die al zeven jaar klant was door de financiële crisis het hoge honorarium niet meer kon betalen bij KPMG. "Ik pleitte ervoor hem tijdelijk te ontzien […] Maar daar wilden ze niet aan. Die klant is vertrokken. Terwijl er op het hoofdkantoor in Amstelveen nog net geen marmer in de parkeergarage lag", aldus Dijkhuizen.

Dijkhuizen stelt ook dat de 53 maatregelen uit het rapport "In het publiek belang" niet gaan werken, omdat het DNA van de sector niet wordt aangepakt. Volgens haar moet de prioriteit verlegd worden van geld verdienen naar plezier hebben in het werk en de maatschappelijke taak naar behoren uitvoeren.

Lees het interview in Trouw "Nog net geen marmer in de parkeergarage"  (betaalde toegang)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.