Nieuws

Belastingdienst verliest zaak om naheffing opleidingsuitgaven

De Belastingdienst heeft een kostbare nederlaag geleden bij de Hoge Raad. Volgens de Hoge Raad hebben werkgevers in het verleden terecht subsidies gekregen voor werknemers die onder werktijd deelkwalificaties van een opleiding behaalden.

De uitspraak van de Hoge Raad kan de schatkist potentieel meer dan 100 miljoen euro kosten. Het gaat om een verschil van interpretatie van een in 2014 afgeschafte fiscale subsidieregeling. De Belastingdienst was van mening dat werkgevers volgens die subsidieregeling alleen minder loonbelasting en premies volksverzekeringen (WVA) hoefden af te dragen als werknemers een opleiding volledig afmaakten. Bij controles in 2014 legde de fiscus vele naheffingen en boetes op omdat veel werknemers alleen deelkwalificaties hadden behaald.

De boetes troffen vooral bedrijven in de transport en logistiek, metaal, zorg, bouw, en de sociale werkvoorziening. Veel werkgevers maakten bezwaar en meerdere beroepsorganisaties trokken aan de bel bij de politiek, wat tot Kamervragen leidde over de naheffingen. De Hoge Raad heeft nu uitspraak gedaan in het voordeel van een werkgever die werd bijgestaan door PwC. Het ministerie van Financiën zegt tegen het Financieele Dagblad dat het de financiële gevolgen van de uitspraak nog niet kan overzien.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.