Nieuws

'Flexibilisering accountancy nog in de kinderschoenen'

Regelgeving en vertrouwelijkheid frustreren het inzetten van freelance accountants bij de audit. Toch groeit de noodzaak om flexibel personeel in te zetten bij audits.

“Ja, accountantskantoren hebben zeker behoefte aan zelfstandige accountants, want in het drukke seizoen is er een capaciteitsprobleem. Kantoren schakelen daarvoor ook zzp’ers in. Maar dat gebeurt nog minimaal.”

Dat signaleert Mike Korenvaar AA, financieel directeur van het bemiddelingsbureau HeadFirst. Dagelijks bemiddelt dat bij de plaatsing van ongeveer tweeduizend zzp’ers. Samen met de Universiteit Tilburg monitort HeadFirst de ontwikkeling van zzp’ers in de arbeidsmarkt. “Daar zien we nog relatief weinig freelance accountants”, zegt Korenvaar, die accountant en partner was bij BDO. “We bemiddelen er enkelen, maar nog niet veel.”

Dat betekent niet dat er geen zelfstandige accountants zijn, zegt Korenvaar. Integendeel, het worden er juist steeds meer. Alleen worden ze mondjesmaat ingezet bij audits door accountantskantoren.

“Wat we zien is een toenemende uitstroom van talent uit accountantskantoren. Een jaar of vijf geleden bestond die vooral uit accountants met tien tot vijftien jaar werkervaring, vaak dertigers. De zware werk- en regeldruk was een belangrijke reden voor de uitstroom. Een aantal van hen vestigde zich als zelfstandig accountant. De laatste tijd zien we dat ook steeds vaker gebeuren met mensen die net van de opleiding tot accountant af komen. Het capaciteitstekort bij de kantoren loopt hierdoor op.”

De freelance accountants verhuren zich dikwijls aan bedrijven waar ze de financiële afdelingen versterken. In het drukke seizoen zijn ze beschikbaar voor de accountantskantoren. Die doen nog een bescheiden beroep op het aanbod. “Hoewel zij wel degelijk behoefte hebben aan extra capaciteit in de drukke periode van eind januari tot en met eind mei”, weet Korenvaar.

“Een van de belemmeringen om freelance accountants in te zetten, wordt gevormd door de complianceregels. Het is de partner die de accountantsverklaring tekent, maar die moet wel zeker weten dat het controletraject volledig volgens de regels is verlopen. Dat valt beter te borgen en te monitoren bij eigen mensen dan bij zzp’ers.”

“Daar komt het onderwerp van vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid nog bij. Accountants krijgen veel vertrouwelijke informatie onder ogen. Hoe veilig is die bij een zzp’er? Dit zijn vragen die accountantskantoren zichzelf stellen als ze zzp’ers willen inhuren. Als ze met zelfstandige accountants werken, zetten ze die meestal niet in bij de controle zelf, maar bij processen daaromheen.”

De vraag is alleen welke toegevoegde waarde de zelfstandige accountant dan nog kan leveren voor accountantskantoren. Administratieve werkzaamheden zijn sterk geautomatiseerd, daar is de accountant nauwelijks noodzaak. “Daar zit de pijn niet bij de accountantskantoren”, zegt Korenvaar. “Die zit bij de audit, maar daar ziet men ook de meeste belemmeringen om te werken met freelancers.”

Soms doen accountantskantoren ook een beroep op zelfstandige accountants om in te zetten bij hun klanten. “Die vragen soms om een controller die op interimbasis kan bijspringen. Maar dat is in feite detachering en dat is geen kernactiviteit van de meeste accountantskantoren. Die bieden dat aan omwille van de klantrelatie.”

Ondanks de beperkingen denkt Korenvaar dat accountantskantoren steeds vaker een beroep zullen doen op zelfstandige accountants. “Ze moeten wel, want het capaciteitsprobleem kan opdrachten kosten en legt druk op de werknemers. Aan de kantoren om oplossingen te bedenken die de bestaande bezwaren weerleggen, want de flexibiliteit die het werken met zzp’ers biedt, kan de kantoren enorm helpen. Die oplossingen zijn er nog niet, maar die komen er zeker.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.