Nieuws

'Freelance accountant begint al schaars te worden'

Freelance accountants hebben de wind in de rug. Vooral de specialisten onder hen hebben de opdrachtgevers voor het uitkiezen. De eerste tekorten dienen zich al aan.

Dat signaleert Stephan Renken, directeur van Robert Half, een wervingsbureau voor de financiële sector. "Op ieder moment zijn er wel uitstaande vragen naar zelfstandige accountants. Soms is zelfs behoorlijk zoeken om een geschikte zzp'er te vinden. Dat komt enerzijds door de groeiende vraag naar zelfstandige accountants en aan de andere kant doordat de goede accountants al vol zitten met opdrachten."

De vraag naar zzp'ers komt zowel van bedrijven, overheden als accountantskantoren. Niet altijd gaat het om de functie van accountant, het gaat ook om andere auditfuncties. Wel komen de werkgevers vaak uit bij AA's of RA's.

"Bij de grotere accountantskantoren is er sowieso een groeiende vraag naar een flexibele schil", zegt Renken. "Ook bij bedrijven en overheden zie je de vraag naar zelfstandige accountants toenemen. Die vraag ontstaat mede doordat er steeds meer projecten zijn, zoals fusies en overnames. Het gaat aanmerkelijk beter met de financiële sector, ook met de accountancy. Veel kantoren en bedrijven trekken zelfstandige accountants aan als overbrugging bij een vacature. Men is op zoek naar een goede auditor of accountant en tot die is gevonden wordt een zzp'er ingeschakeld."

In december meldde Robert Half al dat er volop kansen zijn voor zzp'ers in de financiële afdeling. Op basis van eigen onderzoek zei de wervingsspecialist dat de helft van de ondervraagde cfo's en financieel directeuren aangeeft dit jaar meer zzp’ers in te zetten in vergelijking met een jaar geleden.

"Wat opvalt bij de vraag naar zelfstandige accountants, is dat er steeds vaker wordt gevraagd om branche- of projectspecifieke ervaring. Accountants moeten direct inzetbaar zijn, dus goed ingevoerd in een bepaalde branche of in een bepaald traject zoals fusie en overname. Ben je daarnaast ook nog eens GL-accountant (General Ledger-accountant), dus met internationale ervaring, dan geldt je toegevoegde waarde als nog groter. Een paar jaar geleden maakte het minder uit of je als accountant je vak had uitgeoefend in uiteenlopende branches. Nu is kwaliteit een pre. Hoe oud je bent doet er niet toe."

Over de achtergrond van de zelfstandige accountants weet Renken minder. "Ik heb weinig zicht op de reden van hun zelfstandigheid. Wat ik wel weet is dat maar weinig zelfstandige accountants de keuze maken om in loondienst te gaan. Men heeft vaak bewust gekozen voor het bestaan van zzp'er."

Wat opvalt is dat er ondanks de toenemende vraag nauwelijks opwaartse prijsdruk ontstaat. "Bedrijven en kantoren hebben een bepaald prijsniveau in gedachten, daar wijken ze niet vanaf. Die ligt tussen de 45 en de 120 euro per uur. Natuurlijk, er zijn toppers die meer kunnen vragen, maar over het algemeen is dit de bandbreedte."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.