Nieuws

Investeerders bezorgd om voorstel FASB over materialiteit

De Financial Accounting Standards Board (FASB) deed vorig jaar september een voorstel om de definitie van materialiteit te veranderen. Investeerders zijn bezorgd, omdat bedrijven daardoor meer informatie zouden kunnen achterhouden.

Dat meldt de New York Times. Het voorstel van de FASB lag van 24 september tot 8 december ter consultatie voor, en de reacties zijn verdeeld. Momenteel is iets materiële informatie als het beslissingen kan beïnvloeden van degenen die de jaarrekeningen gebruiken, zoals   huidige en potentiële aandeelhouders of investeerders. De nieuwe definitie zou bedrijven veel meer mogelijkheden geven om zelf te bepalen wat voor zaken er moeten worden meegenomen in de jaarrekening.  

Volgens de FASB zijn de veranderingen in de definitie van materialiteit bedoeld om accountancystandaarden meer op een lijn te brengen met uitspraken van de Amerikaanse Hoge Raad en documentatie van de Securities en Exchange Commission.

In de praktijk zou de nieuwe definitie volgens veel investeerders het veel te makkelijk maken voor bedrijven om zaken te verzwijgen en zouden er voortaan advocaten aan te pas moeten komen om relevatie informatie boven te krijgen, informatie die normaal gesproken volgens critici beter door accountants kan worden beoordeeld.

Er zijn tot aan de deadline van 8 december 71 reacties gekomen op het voorstel. Voorstanders van het voorstel zijn bedrijven die menen dat het de complexiteit van de jaarrekening kan reduceren. Volgens de New York Times echter hebben veel investeerders helemaal geen problemen met de huidige jaarrekeningen.

De FASB zegt verrast te zijn door de feedback. De organisatie zegt nu de feedback te bekijken en vervolgens rondetafelsessies te organiseren, "waarschijnlijk ergens in het tweede kwartaal van 2016", aldus Marc Siegel van de FASB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.