Nieuws

Kinderen stellen accountants voor om sorry te zeggen

Hoe kunnen accountants het vertrouwen weer terugwinnen? Door posters op te hangen met een eerlijk excuus. Het is een van de vier adviezen van de Raad van Kinderen van EY om het vertrouwen in accountants te herstellen.

Onlangs meldde EY dat zij in gesprek is gegaan met een groep leerlingen uit de groepen zeven en acht van de basisschool. Onderwerp van het gesprek was het herstel van vertrouwen in accountants. Hoewel EY liet weten verrast te zijn over de “constructieve inzichten” en frisse blik van de kinderen, die “bouwstenen” aanreikten voor de toekomst, bleef onduidelijk welke die inzichten dan wel waren.

Desgevraagd geeft de organisatie daarop nu een toelichting. Durf sorry te zeggen, zo luidde een van de adviezen van de kinderen. Medewerkers binnen bedrijven zijn ook gewoon mensen die fouten maken. Maak posters met ‘Eerlijk excuus’. Hierdoor verdien je respect. Verder vinden de kinderen het belangrijk dat EY klanten en relaties beter leert kennen. “Zodoende kunnen ze meer van je hebben en kun je gemakkelijker sorry zeggen.”

Een ander advies was om een beroependag te organiseren die kinderen inspireert om accountant te worden. De kinderen vinden het ook belangrijk om daar jaarrekeningen te laten zien. Tenslotte raden zij EY aan om meer positief nieuws te verspreiden over accountants. Met name stellen zij EY voor om een uitzending te maken voor de jeugd, bijvoorbeeld voor het Jeugdjournaal. “Begin bewustwording bij de jeugd, die onthoudt dat voor later.”

De adviezen komen van de door EY in november ingestelde Raad van Kinderen. Meerdere bedrijven hebben op initiatief van onder andere Unicef Nederland zo’n orgaan ingesteld. EY’s Raad van Kinderen is voor het eerst in gesprek gegaan met medewerkers, bestuurders en commissarissen van EY.

In aanloop naar de sessie heeft EY de kinderen in een animatiefilm op hun niveau uitgelegd wat accountancy is en welke vraagstukken daar spelen. “Vervolgens zijn zij zichzelf verder gaan oriënteren op de vraag die wij gesteld hebben”, licht woordvoerster Liesbeth Aarssen van EY toe. “Ze hebben door interviews, bedrijfsbezoeken en social media meer informatie ingewonnen en hun standpunten bepaald. Natuurlijk lossen we hiermee de issues in de accountancy niet op, daar was de sessie ook niet voor bedoeld. Wat we willen is in gesprek gaan met de jonge generatie. Hun reacties zijn heel open, heel puur en daardoor ook heel eerlijk. Daardoor houden ze ons een spiegel voor.”

Betekent dit dat EY een sorry zal uitspreken? “Dit was geen adviesaanvraag, maar een dialoog en die inspireert ons. Hun ideeën zijn oprecht en creatief. Het is nu aan ons om te kijken wat wij daarmee gaan doen.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.