Nieuws

WEF: 'Nieuwe technologieën gaan miljoenen banen kosten'

De opmars van nieuwe technologieën zal in de komende vijf jaar 7,1 miljoen banen kosten, waarvan een groot deel in de financiële sector.

Dat staat in het rapport Future of Jobs van het World Economic Forum (WEF), gebaseerd op enquêtes bij 371 van de grootste bedrijven in de wereld in vijftien verschillende landen. Volgens het rapport moeten vooral administratieve en financiële werknemers vrezen voor hun baan, maar banen in de zorgsector en de energiesector zijn nog iets meer bedreigd.

De verdwenen banen zouden deels goedgemaakt worden doordat er 2,1 miljoen banen bij zullen komen in functies die te maken hebben met wiskunde, architectuur of techniek. Toch blijft er onder de streep een nettoverlies staan van 5 miljoen banen.

Het rapport zegt verder dat de meest stabiele sectoren de media, entertainment en informatie zullen zijn, omdat die al grote aanpassingen hebben gedaan door de opmars van nieuwe technologieën. De sector die echter de grootste hoeveelheid 'skills disruption' voor de kiezen gaat krijgen is volgens het rapport de financiële sector.

De grootste drijvende krachten achter de veranderingen zullen mobiel internet, de veranderende aard van werk en big data zijn, respectievelijk met 49, 45 en 40 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.