Nieuws

Belastingdienst onder curatele

De financiële besluitvorming van de Belastingdienst wordt onder curatele van het ministerie van Financiën geplaatst.

Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Het onder curatele stellen is een van vier maatregelen die Wiebes neemt naar aanleiding van het debacle rond de vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst.

De staatssecretaris heeft onlangs al moeten toegeven dat de besluitvorming over de regeling te haastig en onzorgvuldig was geweest. De Belastingdienst handelde te veel op eigen houtje bij de regeling, die deel uitmaakt van een grootscheepse organisatie. Uiteindelijk gaat de regeling zo'n 720 miljoen euro kosten, ruim tien procent meer dan verwacht. Dat komt omdat veel meer medewerkers gebruik willen maken van de regeling, onder wie veel ouderen.

Naast het onder curatele stellen komt er ook een "commissie van wijzen" die gaat kijken naar de besluitvormingsmechanismen binnen de Belastingdienst. Ook wordt een project-plaatsvervangend secretaris-generaal aangesteld "om de ophanging van de Belastingdienst onder het kerndepartement versneld aan te passen". Tot slot zal de aansturing van de Belastingdienst op korte termijn "worden teruggebracht tot een directoraat-generaal-model dat gebruikelijk is in de Rijksdienst, waarmee afscheid wordt genomen van het model van een raad van bestuur", aldus Wiebes.

De commissie van wijzen moet in december van dit jaar aanbevelingen doen om de besluitvormingsprocessen binnen de Belastingdienst te verbeteren, waarbij het gaat om cultuur, structuur en werkwijze. "Deze aanbevelingen en consequenties voor de organisatie zullen onmiddellijk daarna ter hand worden genomen. De implementatie van de aanbevelingen zal aan de hand van een helder tijdpad vervolgens plaatsvinden, voor mij op de voet gevolgd door de Auditdienst Rijk", schrijft Wiebes. De commissie zal halfjaarlijks rapporteren aan de kamer.

De kritiek op Wiebes zwelt inmiddels aan en er wordt openlijk gesproken over de houdbaarheid van zijn positie, vooralsnog vooral door de oppositie. Wiebes heeft het de afgelopen tijd op meerdere fronten zwaar te verduren gehad, onder meer door de vrijwillige vertrekregeling maar ook door de problemen rond de invoering van de Wet DBA. Donderdag wordt er over de problemen rond de vrijwillige vertrekregeling gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.