Nieuws

'Poolse accountant ziet West-Europa wel zitten'

Poolse accountants bij Nederlandse kantoren zijn allesbehalve uitzonderlijk. KibR, de Poolse evenknie van de NBA, ziet het welwillend aan en beseft dat buitenlandse banen goed zijn voor de ontwikkeling van Poolse accountants.

Dat zegt voorzitter Krzysztof Burnos van KibR, dat zichzelf in het Engels omschrijft als de National Chamber of Statutory Auditors, zeg maar de Poolse NBA. Accountant.nl vroeg hem hoe deze organisatie aankijkt tegen West-Europese accountantskantoren die Poolse accountants werven.

Burnos moet het antwoord schuldig blijven op de vraag hoeveel accountants uit Polen vertrekken naar kantoren in West-Europa. "Daarover hebben we geen gegevens", zegt hij. Dat er Poolse accountants naar het Westen trekken, is al tien jaar aan de gang. Onlangs kwam het onderwerp weer aan de orde, nadat DVE Accountants in Arnhem twee Poolse accountants aanstelde.

Kwaliteit

Burnos onderstreept dat vacatures bij West-Europese kantoren Europa een aantrekkelijke optie zijn voor Poolse accountants. "In Polen is werk genoeg voor hen", zegt hij. "Maar ik zie dat werken in het buitenland een uitdaging is voor onze accountants. Ze krijgen de kans om andere ervaringen op te doen."

Wat betreft deskundigheid en kwaliteit doen ze niet onder te doen voor hun collega's in West-Europa, meent Burnos. De omstandigheden zijn ook vergelijkbaar. Ook in Polen wordt het toezicht door autoriteiten op het werk van accountants steeds scherper. "De controles van organisaties van publiek belang zijn in 2016 gebaseerd op ISAs. In 2017 zullen alle controles in lijn zijn met ISAs. Alle controlestandaarden die tegenwoordig van kracht zijn in Polen, zijn hierop gebaseerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.