Nieuws

AFM over MCA-rapport: goede bijdrage aan complex veranderproces

Het vandaag gepubliceerde rapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) levert een goede bijdrage in het complexe veranderproces van de accountancysector. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten in een reactie.

De AFM onderschrijft de bevinding in het rapport dat het in een veranderproces niet enkel om het doorvoeren van maatregelen moet gaan. "De sector zou nadrukkelijk ook de effecten daarvan zichtbaar moeten maken; laten zien hoe de inspanningen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van accountantscontroles. De MCA houdt de sector de spiegel voor met de vraag of de oorzakenanalyse van de problematiek in de sector volledig genoeg is geweest. De AFM sluit zich in deze aan bij het MCA-rapport. Het is gedurende het reeds ingezette veranderproces zeker zinvol de oorzakenanalyse stelselmatig te herijken", aldus de toezichthouder.

Complementair

De AFM zegt blij te zijn te kunnen constateren dat het MCA-rapport complementair is aan eerdere rapportages van de AFM. "De AFM richt zich in haar rapportages primair op individuele accountantsorganisaties, een bepaald segment of onderzoeksthema en maakt een zorgvuldige analyse van de kwaliteit en voortgang van de veranderagenda binnen de accountantsorganisaties. Het MCA-rapport geeft een meer algemeen en overkoepelend beeld van de fundamentele uitdagingen waar de sector in z'n geheel voor staat."

'Nog veel werk te doen'

De AFM ziet dat de oob-accountantsorganisaties zich inzetten voor het doorvoeren van de verbetermaatregelen en veranderingen. Tegelijkertijd constateert de toezichthouder ook dat er "nog veel werk te doen valt".

De AFM legt in haar toezichtactiviteiten in 2016 de focus op gedrag en cultuur, governance en beheersing bij alle oob-accountantsorganisaties. Medio 2017 zal de AFM rapporteren over de implementatie, de borging van de verandermaatregelen bij de oob-accountantsorganisaties en de kwaliteit van de controles van de big four-accountantsorganisaties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.