Nieuws

Bezoekers over de Accountantsdag als 'leerschool'

De Accountantsdag had een bomvol programma met een grote hoeveelheid uiteenlopende sprekers. Het oordeel van vijf bezoekers na afloop. "Accountancy is form over substance geworden."

Deborah Cheng, Financieel directeur Trimb Healthcare

"Ik ben voor de tweede achtereenvolgende keer bij de Acountantsdag. Ik vind het goed om bij te blijven. Hier zijn goede sprekers die vertellen wat er speelt. Maar ook de PE-uren spelen mee voor mij als registeraccountant. Ik vond het begin interessant. Waarom bestaan we? Het is goed dat de beroepsgroep daarover nadenkt. Ik heb met accountants te maken die mij controleren. Het is ook niet makkelijk voor hen. Hun klanten verwachten dat ze meedenken, maar als ze dat doen en er gaat iets mis, worden ze erop aangekeken. Je kunt het zo nooit goed doen, heb ik wel eens het idee. Daarbij komt dat accountantsbudgetten onder druk staan, kwaliteitscommissies en de AFM over de schouder meekijken en er ook nog eens tijdsdruk is. Zo bezien heb ik nog het geluk dat ik vóór Enron het vak van openbaar accountant ben uitgestapt. Ik heb nu namelijk het idee dat het in plaats van substance over form, form over substance in geworden."

Willem van Wijngaarden, oud-voorzitter NIVRA, accountant in business en toezichthouder

"Ik heb als accountant aan de ene kant gezeten en zit nu als accountant in business aan de andere kant. De spagaat tussen de accountant die mede vanwege wetgeving afstand moet nemen en de accountant die gewaardeerd wordt om zijn adviezen, is groot. De discussie daarvoor laait ook hier weer op, waarbij ik het verkeerd vindt om accountants weer ambtenaren te maken. De accountant heeft al een wettelijke verankering gekregen in de jaren zestig. We hebben regelgeving over bijvoorbeeld integriteit, onafhankelijkheid en hoe je je werk moet uitvoeren. Verder is het toezicht ook nog eens verscherpt. Er is dus toezicht genoeg. Maar alle regels die we bedenken lossen natuurlijk niet op dat er af en toe iets gebeurt. We moeten dus bijblijven met de ontwikkelingen. Daar is deze dag erg goed voor. Ik moet op de hoogte blijven. Anders weet ik bij wijze van spreken minder goed hoe ik me moet gedragen als toezichthouder of commissaris. Dat is een leerschool waar deze dag perfect bij past."

Jeroen Biemans en Rik van Wessel, studentenvereniging Young Financials, Fontys Hogeschool

Van Wessel: "Ik studeer bedrijfseconomie. We hebben veel raakvlakken met accountants, dat zie ik hier weer. Maar we hebben ook contact met andere studieverenigingen. Dan vallen de grote verschillen tussen opleidingen op, terwijl we wel aan het eind van de rit met hetzelfde diploma in handen staan. Dat komt bijvoorbeeld door onderwijsvernieuwingen en stages die anders worden ingevuld. De veranderingen in het vak van de accountant vallen me ook op. De vraag of de werkzaamheden van de accountant niet bij de overheid neergelegd moeten worden, vind ik een spannende. Ik denk overigens dat dat geen goed idee zou zijn. Nu word je, omdat het bedrijfsleven is, meer gepushed om een controle bijvoorbeeld binnen een week af te hebben. Bij de overheid staat er denk ik minder druk op."

Biemans: "Ik studeer fiscaal recht. Ik heb de sessie met de ondernemers gevolgd. Fris hoe zij in hun bedrijf staan en hoe zij naar de accountant kijken. In de toekomst worden cijfers realtime geproduceerd en zul je dus een accountant krijgen die wel meer naar advies toe moet gaan om meerwaarde te hebben. Het wordt niet meer achteraf een probleem constateren, maar samen met de ondernemer continu bijsturen. Daar geloof ik wel in."

Arie van den Berg, accountant Auditdienst Rijk en docent aan Nyenrode

"Wat gaan we nu doen? In 2014 hebben we 53 maatregelen genomen die over het accountantsberoep zijn uitgestort. Ik had van de NBA verwacht dat ze tijdens dit congres meer de weg hadden geschetst waar we naartoe gaan. Laat helder horen waar je staat. Ik uit die kritiek uit betrokkenheid. Als we hier die weg kunnen schetsen, kunnen we dat ook voor een kritische buitenwacht en de media. Bijzonder vond ik ook de eed die ik moest afleggen. Nu staat er niet ineens een meer integere accountant voor u, maar het deed me toch wel wat. Ondanks dat ik het niet het meest geschikte middel vind. Als laatste noem ik automatisering. Ik kreeg hier waarschuwingen over accountantssoftware. Die zou de Titanic van de toekomst zijn, omdat de broncode wegens een gebrek aan specialisten niet goed genoeg is. Reden genoeg om er specialisten bij te halen en het onderwerp hoog op de agenda te zetten."

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Reputatie accountant: publiek positiever, gebruiker kritisch

Het algemeen publiek geeft de controlerend accountant een iets beter 'rapportcijfer' (6,3) dan in 2013 (6,0). Autoriteiten blijven kritisch, maar geven met een 'zesje-min' ook een wat hoger cijfer. Gebruikers van informatie zijn wat minder tevreden dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Reputation Institute naar de reputatie van controlerend accountants, gepresenteerd op de Accountantsdag.

x 1

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.