Nieuws

Fraudepreventie bij veel organisaties onvoldoende

Het beleid voor fraudepreventie is bij het merendeel van de grote organisaties in Nederland onvoldoende. 86 procent van de ceo's van Nederlandse multinationals noemen het eigen fraudepreventiebeleid niet effectief. Tegelijk ervaart 38 procent een toename van fraude. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Experian en Forrester Consulting.

Organisaties blijken onvoldoende of helemaal geen gebruik te maken van data die zij in huis hebben, waardoor hun strategie onvoldoende aansluit op problemen en doelstellingen. Driekwart van de Nederlandse ceo's (76 procent) wil dit aanpakken door fysieke en digitale kanalen beter op elkaar te laten aansluiten. Een meerderheid van de Nederlandse bestuurders denkt dat traditionele businessmodellen binnen vijf jaar verdwenen zijn.

Ruim zeventig procent van de bedrijven blijkt niet in staat de eigen klantdata inzichtelijk te maken. Maar inzicht in klanten op basis van online data is wel een topprioriteit voor meer dan tachtig procent van de bedrijven in het onderzoek, om te kunnen overleven in een online wereld met veel lean ingerichte toetreders. Volgens een meerderheid van de ceo's wereldwijd is sprake van een digitale kloof en moeten zij hun budgetten verhogen om klantervaringen te verbeteren. Tweederde erkent dat veel van hun huidige commerciële benaderingen niet effectief zijn.

Fraudepreventie

Het onderzoek wijst ook uit dat alleen bedrijven die klanten echt centraal stellen in de toekomst zullen gedijen. Meer dan veertig procent van de bestuursleden beschouwt de combinatie van cybersecurity en commerciële prestaties als een barrière in hun weg naar succes. Minder dan een kwart denkt dat hun huidige fraudepreventiestrategie effectief is tegen een nieuwe generatie online fraudeurs.

"Echt weten en begrijpen wie je klanten zijn is niet alleen essentieel voor de bedrijfsvoering, maar ook cruciaal voor het succes van fraudemanagement", zegt Frank Abagnale, internationaal fraude-expert en partner van Experian. Hij benadrukt het belang van het delen van fraude-incidenten door bedrijven onderling, zodat ze tijdig maatregelen kunnen nemen. "Dit gebeurt op dit moment nog te weinig", aldus Abagnale, die ooit zelf bekend werd als meesteroplichter en model stond voor de film Catch Me If You Can.

Onderzoek

De onderzoekers van Forrester vroegen 'C-level' directieleden van multinationals hoe hun organisatie omgaat met datarisico’s, fraudemanagement en digitale klantervaringen. Het onderzoek werd in augustus 2016 uitgevoerd onder 380 ceo's en afdelingshoofden werkzaam in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en verantwoordelijk voor digital, risk, klantervaring, IT, fraude en operations.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.