Nieuws

NBA-reactie op rapport MCA: Veranderproces vraagt verdieping en prioritering

De ingezette verbeteringen binnen de accountantssector moeten in onverminderd tempo worden voortgezet en vragen op punten verdieping en prioritering. Dat stelt de NBA in een reactie op het eerste rapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA).

De NBA noemt het rapport gedegen en vindt dat het waardevolle aanbevelingen biedt voor het ingrijpende veranderproces van de accountantssector. De beroepsorganisatie is blij met de constatering dat er sinds 2014 op alle fronten binnen de sector vorderingen zijn gemaakt. NBA-voorzitter Pieter Jongstra: “Als sector moeten wij het gaspedaal ingedrukt houden om de ingezette veranderingen effectief te laten zijn. We zijn blij dat de commissie ons daarin een spiegel voorhoudt.”

De NBA deelt de constatering van de MCA dat het onverstandig is op dit moment nieuwe maatregelen in te voeren. Het ingezette verbeterproces vraagt wel om een duidelijker structuur en nieuwe accenten.

Complexe vraagstukken

In het rapport vraagt de commissie aandacht voor enkele vraagstukken die niet of gedeeltelijk door maatregelen uit het huidige verbeterplan opgelost worden. De NBA meent dat de thema’s fraude, kwaliteit en de balans tussen cliënt- en publiek belang binnen haar directe taakgebied vallen en neemt het voortouw in het formuleren van een aanpak.

De beroepsorganisatie is ook bereid bij te dragen aan een dialoog over vraagstukken als marktordening, verdienmodellen en partnermodellen. Het gaat hier om gecompliceerde vraagstukken die tijd vergen en veelal internationaal in het accountantsberoep aan de orde zijn aldus de NBA, die daarom pleit voor een realistische benadering.

Kwaliteitsgerichte cultuur

De MCA benadrukt het belang van een duurzame gedrags- en cultuurverandering. Inmiddels nemen meer dan honderd kantoren deel aan de door de NBA ontwikkelde cultuurmeter. Dat brengt het gesprek over een kwaliteitsgerichte organisatiecultuur op gang, stelt de beroepsorganisatie. De resultaten van de brede nulmeting zullen gebruikt worden voor verdere planvorming.

Verder vindt de NBA het belangrijk dat het lerend vermogen van de sector toeneemt. Ook dat is onderdeel van een kwaliteitsgerichte cultuur. De NBA gaat met de MCA in gesprek over de mate waarin een oorzakenanalyse kan bijdragen aan het vergroten van dat lerend vermogen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.