Nieuws

SBR Banken breidt uit met vastgoedtaxonomie

SBR Banken heeft een specifieke vastgoedtaxonomie gebouwd, om meer eenduidigheid, efficiency en transparantie af te dwingen. De vastgoedtaxonomie richt zich op taxateurs, beheerders en ondernemers.

Dat schrijft SBR Banken. Tot nu toe ontvingen banken in het kader van vastgoedrapportages een variëteit aan documenten vanuit die markt, waaronder Excelbestanden, Word-documenten, pdf's en informatie op papier.

De consequentie van dit soort processen is bekend: dezelfde data wordt op meerdere plekken in de organisatie overgetypt waarbij er fouten worden gemaakt. Dit heeft gevolgen voor de rating van de klant en het kapitaal dat de banken moeten aanhouden. Ook het rapporteren van vastgoeddata aan toezichthouders kan sneller en eenduidiger.

Werkgroep

Vanuit het Financiële Rapportages Coöperatief is een werkgroep gestart met experts van ABN Amro, Rabobank, ING en FGH Bank met andere relevante partijen als Flux en Redex. Gerard Schalk, senior Portfolio manager FGH Bank/Rabobank: "De vastgoedtaxonomie is van belang om vastgoeddata eenduidig, beter, slimmer en sneller uit te wisselen tussen klanten en stakeholders. Standaardisatie en digitalisering zullen leiden tot een beter, sneller en eenduidiger proces.

Voor ons is dit van belang, omdat dit helpt om het administratieve proces te managen en de kwaliteit van vastgoedinformatie te verbeteren. De klant kan zo sneller, gerichter en meer digitaal bediend worden. Denk hierbij aan digitale aanvraagprocessen, portfolio-analyses etc. Klanten willen met inzicht ondernemen en banken willen bankieren. Administratieve lastenverlichting is daarom voor beide partijen een win-win. Vanuit die optiek is het van belang dat we - klanten, banken, adviseurs en taxateurs - gezamenlijk optrekken om dit proces te omarmen."

Internationale standaard

"Bij de realisatie van het eerste report van de vastgoedtaxonomie is heel bewust voor een bottom-up-aanpak gekozen. Door eerst de basis te definiëren kunnen hier vanuit allerlei reports worden gedefinieerd die beheerder, taxateur en klanten ondersteunen. Het eerste report is overigens geënt op een informatiebehoefte vanuit de Europese Centrale Bank", aldus SBR Banken.

Klanten moeten - via de taxateur - de data van het Asset Quality Report aanleveren, benadrukt Paul Staal, manager taxonomie bij het FRC. "Je moet namelijk eerst goed kijken welke data in de keten het meest relevant is. Van daaruit kun je verder." Bas Botman van Flux: “De vastgoedtaxonomie-standaard maakt nu een onderscheid naar vaste gegevens, oftewel lening- en gebouwgegevens, continu wisselende gegevens - gebruikssituatie - en oordelen van de taxateur. Die driedeling sluit goed aan bij de gewenste papierloze kredietafhandeling."

Voor de vastgoedtaxonomie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de zogeheten OSCRE-standaard. Die standaard is internationaal geaccepteerd. Dat is volgens SBR Banken belangrijk, omdat de hiermee gegenereerde dataset ook wordt gebruikt voor rapportages aan internationale toezichthouders.

Feedback

Tot uiterlijk 24 november 2016 kan feedback op de alfaversie van de vastgoedtaxonomie worden geleverd via servicedesk@sbrbanken.nl, waarna 9 december 2016 de definitieve versie wordt gepubliceerd. Het streven is om de vastgoedtaxonomie in de eerste helft van 2017 te implementeren in de infrastructuur van het FRC. Op dat moment zullen ook de BIV en een zelf-aanleverportaal beschikbaar moeten zijn voor de vastgoedtaxonomie.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.