Nieuws

Eerste Kamer stemt in met Wet DBA

De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) aangenomen. Daarmee verdwijnt het huidige systeem van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei, met een overgangsfase van een jaar.

Belangenorganisaties van opdrachtgevers of belangenorganisaties van opdrachtnemers, en ook individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers, kunnen in het nieuwe systeem overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst, waarna die een oordeel kan geven over de overeenkomst. Partijen kunnen hieraan zekerheid ontlenen omtrent de loonheffingen.

De Belastingdienst maakt beoordeelde overeenkomsten (voor zover mogelijk) openbaar, zodat deze door andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen worden gebruikt. Het gebruik van een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst is facultatief; hier bestaat geen enkele verplichting toe.

Het invoeren van de nieuwe wet stuitte op enige weerstand. Lange tijd waren er veel twijfels bij werkgevers- en zzp-organisaties en de politiek. Invoering van het voorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën werd meerdere keren uitgesteld, en het voorstel werd ook aangepast. Een van de belangrijkste doelen van de nieuwe wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

SGP, VVD, PvdA, CDA, 50PLUS, OSF, SP en PVV stemden vandaag voor de Wet DBA. De tijdens de plenaire behandeling op 26 januari 2016 ingediende motie-Rinnooy Kan (D66) c.s. om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden totdat er beter zicht bestaat op de consequenties van de voorgestelde afschaffing van de VAR-verklaring (EK 34.036, L) werd verworpen. ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en D66 stemden voor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.