Nieuws

Auxilium: 'Genoeg handtekeningen voorstel Verordening Kwaliteitsbeoordeling'

Het voorstel van Full•Finance, Fiscount en Auxilium tot aanpassingen van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen heeft genoeg handtekeningen verzameld om het op de agenda van de NBA ledenvergadering te plaatsen.

Dat meldt Auxilium in een persbericht. Er waren minimaal honderd handtekeningen nodig om het voorstel te kunnen agenderen en er werden 320 handtekeningen verzameld.

Volgens Auxilium is dit voorstel een eerste stap om te komen tot betere toetsingen van mkb-accountants: "Want met dit voorstel alleen zijn we er nog lang niet. Ook op het gebied van dossiervorming (een tijdelijke commissie is bezig om duidelijk te maken aan welke documentatieverplichtingen een samenstellingsdossier moet voldoen) en deskundigheid c.q. toewijzing van toetsers zijn nog veel verbeteringen te realiseren. We zijn inmiddels door de NBA en de Raad voor Toezicht uitgenodigd om (wederom) aan tafel te gaan. Wat ons betreft is dat niet vrijblijvend. Overleg is goed, maar het wordt tijd dat een aantal probleempunten rond toetsingen voortvarend worden aangepakt. Daarom zijn we benieuwd naar wat er concreet kan worden gemaakt."

Voorstel Auxilium

Het voorstel van Auxilium houdt in dat in situaties waarbij naar de mening van de toetser of het toetsingsteam het verbeterplan (als gevolg van een verwacht oordeel overeenkomstig artikel 15 lid b op de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen) binnen drie maanden na de toetsing te realiseren is, de toetsing niet wordt afgerond. Het kantoor krijgt dan drie maanden de gelegenheid om de verbeterpunten op te volgen. Na deze termijn komt de toetser (teamleider) terug om deze verbeterpunten nader te beoordelen en deze uiteindelijk mee te nemen in het concept toetsingsverslag.

Reactie NBA

Het voorstel van Auxilium vraagt wat de NBA betreft niet om een wijziging van de verordening. "De termijn van drie maanden voor het verbeteren van zulke zaken is afdoende. Een verbeterplan hiervoor is wat de NBA betreft niet nodig en zou tot onnodige kosten leiden", aldus de NBA in een eerdere reactie. De drie maanden die Auxilium wil hanteren voor de zwaardere op te lossen tekortkomingen is wat de NBA betreft te kort. "Voorkomen moet worden dat oplossingen te gehaast worden bedacht en ingevoerd. Een termijn van bijvoorbeeld zes maanden kan dan passender zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.