Nieuws

'Hoogste schadebedrag door jaarrekeningfraude'

Van de verschillende categorieën van bedrijfsfraude wordt verreweg per fraudegeval het meeste schade veroorzaakt door jaarrekeningfraude.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Voor het rapport werden 2.410 fraudezaken in 114 verschillende landen onderzocht. Verreweg de grootste schadegevallen kwamen door fraude met jaarrekeningen: het gemiddelde schadebedrag bij deze vorm van fraude was 975.000 dollar. Het komt minder voor dan de andere fraudesoorten, maar berokkent de grootste schade. Op de tweede plaats staat qua schadebedrag op grote afstand corruptie, met gemiddeld 200.000 dollar schade per geval.

De schade van alle fraudezaken bij elkaar bedroeg in ruim 6,3 miljard dollar. Het gemiddelde schadebedrag was 2,7 miljoen dollar. De ACFE schat dat de gemiddelde organisatie op jaarbasis vijf procent van de jaaromzet aan fraude kwijt is.

In 23 procent van de fraudegevallen werd er meer dan een miljoen dollar aan schade geleden. Het gemiddelde schadebedrag per continent is het op een na hoogste in West-Europa met 263.000 dollar. Het schadebedrag is het hoogst Afrika en het Midden-Oosten: 275.000 dollar.

Maatregelen

Volgens het rapport is het opzetten van meldpunten een goede methode om fraude te detecteren; ongeveer 39 procent van de fraude kwam in 2016 namelijk aan het licht door tips. Bedrijven die een meldpunt hebben krijgen bijna twee keer zoveel tips binnen. Internal audit staat qua fraudedetectie op een tweede plaats met 16,5 procent, en management reviews op de derde plaats met 13,4 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.