Nieuws

'Verplichte roulatie slecht voor concurrentie'

De verplichte roulatie van accountants elke tien jaar zal ervoor zorgen dat de big four de markt nog meer gaan domineren.

Dat zegt Hywel Ball, head of audit bij EY in het Verenigd Koninkrijk, tegen Accountancy Age. Een van de effecten van de verplichte roulatie is volgens Ball dat de big four naast de traditionele klantenkring van grote beursgenoteerde ondernemingen steeds meer op zoek zijn naar klanten onder de kleinere ondernemingen.

Volgens Ball heeft dit twee oorzaken. Allereerst zorgen de wisselingen aan de top van de markt ervoor dat de big four ook geïnteresseerd raken in kleinere klanten wanneer de wisselingen negatief uitpakken.

Verder noemt Ball EU-regelgeving die het ook verplicht maakt voor Public Interest Entities (PIEs) om elke twintig jaar van accountant te wisselen, waardoor de markt voor potentiële klanten groter wordt. Het wordt dan voor de big four aantrekkelijk om ook bij die offertes mee te gaan dingen, en daar zullen de kleinere kantoren vanwege de voordelen van de schaalgrootte vaak niet tegenop kunnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.