Nieuws

FD: Beroepsregels obstakel bij automatiseringsslag accountancy

De bestaande beroepsregels en toezichthouders vormen een obstakel bij de automatiseringsslag die het accountantsberoep doormaakt. Dat schrijft het FD van 23 april in het artikel 'Accountant, pas op uw tellen'.

"De huidige beroepsregels schrijven voor dat een accountant via steekproeven zijn controlewerk verricht. Maar in de wereld van big data is dat onzin", aldus het FD: "Als alle data beschikbaar zijn, nemen patronen en uitzonderingen daarop de plaats in van steekproeven. Alleen houden de toezichthouders nog toezicht op de steekproeven."

Gepensioneerde accountants

Accountant Fou Khan Tsang omschrijft de kwaliteitstoetsers voor de mkb-praktijk als "vaak gepensioneerde accountants. Die zitten niet heel strak in de moderne technologie". 

Wat voor deze toetsers geldt, geldt ook voor toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten (AFM), meent het FD: "De oplossing is dat de accountants hun eigen regels aanpassen, en de toezichthouders hun toezicht daarop instellen. Maar dat kost tijd."Ondertussen dreigen nieuwe partijen als softwareleveranciers accountants uit de markt te drukken, mogelijk straks ook in de controlepraktijk.

Accountant nieuwe stijl

Tegelijk zijn er kansen voor "accountants nieuwe stijl", aldus bestuurslid Michael de Ridder van PwC. De huidige markt voor controlediensten (totale omzet ca. € 100 miljard) zou in de toekomst zelfs vijf- tot tienmaal zo groot kunnen worden. "In de nieuwe wereld van de big data vormen accountants de go between tussen de data-analisten en de stakeholders", stelt het FD. "Van de 1600 professionals in de accountantspraktijk (bij PwC, red.) werken er inmiddels 450 in business-units die zich niet bezighouden met de traditionele accountantscontrole. En hun aantal groeit snel."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.