Nieuws

Henriëtte Prast voorzitter Foundation for Auditing Research

Eerste Kamerlid Henriëtte Prast is benoemd tot voorzitter van de Foundation for Auditing Research (FAR), het 'accountancylab', opgezet om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de accountantscontrole.

Prof.dr. H.M. Prast is naast senaatslid ook hoogleraar finance aan de Tilburg School of Economics and Management, onderdeel van de universiteit Tilburg.

Henriëtte Prast volgt Pieter Jongstra op, die als voorzitter van de NBA ad interim ook het voorzitterschap van FAR vervulde sinds de oprichting van die stichting in oktober 2015.

Met de benoeming van Prast is het bestuur van FAR compleet; naast de onafhankelijke voorzitter telt het bestuur vier onafhankelijke leden vanuit de academische wereld en vijf leden vanuit betrokken accountantsorganisaties. In voorkomende gevallen heeft de voorzitter de beslissende stem binnen het bestuur. Samen met prof.dr. Jan Bouwens (UvA) en dr. Olof Bik RA (Nyenrode), beide managing directors van FAR, vormt Prast ook het dagelijks bestuur van de stichting.

Henriëtte Prast: “Het is een groot genoegen om als voorzitter van het innovatieve wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat FAR is bij te kunnen dragen aan de verdere verbetering van het accountantsberoep. Met name de samenwerking tussen praktijk en wetenschap is uniek in het versterken van de leercurve”.

Olof Bik en Jan Bouwens: “Met haar academische achtergrond en ervaring in onderzoekssamenwerking tussen praktijk en wetenschap, haar onafhankelijke mindset en haar maatschappelijke oriëntatie complementeert ze de strategische diversiteit van het FAR-bestuur”.

Accountantsfonds nieuwe donateur

FAR kondigt tegelijk een nieuwe donateursovereenkomst aan met de Stichting Accountantsfonds. Deze stichting (al opgericht in 1931) heeft als primaire  doelstelling om de ontwikkeling van onderzoek- en educatieprogramma’s te subsidiëren. De verbinding en donatie van 100.000 euro per jaar geldt voor een periode van vijf jaar, met een tussentijdse evaluatie.

Olof Bik en Jan Bouwens: “Met de bijdrage van het Accountantsfonds verankeren we het brede accountantsberoep in onze onderzoeksagenda. Die beslaat de gehele keten van de financial reporting and assurance supply chain. Zo staat ook de samenwerking tussen accountant en de accountants in business centraal tijdens het komende internationale FAR congres van 9 en 10 mei aanstaande”.

Over de Foundation for Auditing Research

De FAR is opgericht in oktober 2015 als onderdeel van het verbeterplan van de accountantssector In het publiek belang. De focus van de FAR ligt op academisch onderzoek naar factoren die bepalend zijn voor de controlekwaliteit. De stichting richt zich op de accountantsfunctie bij grote en kleinere accountantsorganisaties, binnen het bedrijfsleven en bij de overheid.

De acht grootste accountantsorganisaties in Nederland (Deloitte, EY, KPMG, PwC en Baker Tilly Berk, BDO, Grant Thornton en Mazars) zorgen voor financiele ondersteuning van de stichting en stellen data beschikbaar voor onderzoek.

Eerste congres 9 en 10 mei

Op 9 en 10 mei houdt de FAR zijn eerste congres over de brede accountantspraktijk. Resultaten van onderzoek kunnen uiteraard nog niet worden gepresenteerd, maar er zal wel een overzicht worden gegeven van wat er tot nu wel en niet bekend is over kwaliteit.
“Zo weten we dat elke  accountant een eigen kleur geeft aan de financiële rapportage. Maar wat we niet weten is hoe teams en teamsamenstelling van invloed is op de voetafdruk op de financiële rapportage of de kwaliteit van het geleverde werk”, aldus Jan Bouwens. Dat zou volgens hem via de FAR kunnen worden onderzocht omdat de FAR toegang krijgt tot teamdata van de kantoren. “Allerlei vragen die tot op heden niet konden worden beantwoord, kunnen daardoor in de toekomst wel een antwoord krijgen.”

"Doel van het congres op 9 en 10 mei is het bijeenbrengen van praktiserend accountants en academici om te bespreken wat we al weten van het werk van de accountant, en wat we willen weten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.