Nieuws

SBR nu officieel verplicht

Met het publiceren in het Staatsblad van de details en de formele verplichtstelling is het verplicht deponeren op basis van SBR nu een feit.

Gisteren is het 'Besluit elektronische deponering handelsregister' in het Staatsblad gepubliceerd, waarmee de details van het verplicht elektronisch deponeren aan het handelsregister bekend zijn geworden. Met de publicatie van een tweede besluit is de verplichtstelling ook formeel een feit geworden. Met 'elektronisch deponeren' wordt het deponeren op basis van SBR bedoeld.

Het besluit dat wordt vergezeld met een nota van toelichting richt zich in eerste instantie op de rechtspersonen tot middelgroot. Micro-entiteiten en kleine rechtspersonen, waarvan het boekjaar ingaat op of na 1 januari 2016, moeten hun publicatiestukken vanaf dat boekjaar voortaan op elektronische wijze deponeren. Dezelfde verplichting geldt ook voor middelgrote rechtspersonen, maar dan als het boekjaar op of na 1 januari 2017 ingaat.

*1) Online service 'Zelf deponeren jaarrekening’ bij de Kamer van Koophandel beschikbaar
*2) Online service 'Opstellen jaarrekening’ bij de Kamer van Koophandel beschikbaar
*3) Uitstel voor ondernemingen, indien onderdeel van een grote onderneming of uitgevende instelling of buitenlandse onderneming
*4) Inhoudelijke uitvoering parallel met besluitvoering ESMA

Uitzonderingen

Rechtspersonen die als moeder een grote rechtspersoon of een beursgenoteerde organisatie hebben, zijn uitgezonderd van deze verplichting. Net als de buitenlandse organisaties hoeven zij nog niet in SBR te deponeren. Voor grote organisaties en uitgevende instellingen wordt eerst afgewacht wat de Brusselse besluitvoering is.

Het is de bedoeling dat alle Europese uitgevende instellingen vanaf 1 januari 2020 op dezelfde elektronische wijze hun jaarrekening gaan publiceren. Om nodeloze investeringen te voorkomen, is eerst duidelijkheid vereist van de ESMA. Deze Europese toezichthouder kiest een oplossingsrichting.

Om ondernemingen te faciliteren met het elektronisch opstellen en deponeren van de jaarrekeningen levert de Kamer van Koophandel twee online services. Voor micro-entiteiten en kleine ondernemingen is sinds enige tijd de online service 'Zelf deponeren jaarrekening' beschikbaar. Met deze service kan de onderneming zijn eigen SBR jaarrekening samenstellen en deponeren. Voor middelgrote ondernemingen komt er een aparte service waarbij de onderneming alleen in staat is om de SBR jaarrekening op te stellen. Direct door de onderneming deponeren is niet mogelijk vanwege de wettelijk verplichte accountantscontrole. De online service voor middelgrote ondernemingen zal overigens op 1 januari 2023 weer worden stopgezet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.