Nieuws

Wiebes: 'Geen onrust onder zzp'ers'

Volgens staatssecretaris Wiebes is er geen onrust onder zzp'ers naar aanleiding van het invoeren van de wet DBA.

Dat zegt de staatssecretaris in antwoord op de vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), die hij stelde naar aanleiding van berichtgeving op RTL Z, waaruit zou blijken dat er nog veel onduidelijkheid en onrust is onder zzp'ers over het afschaffen van de VAR en de invoering van de Wet DBA, waarbij zzp'ers voortaan bij twijfel over de arbeidsrelatie modelovereenkomsten kunnen gebruiken of zelf een overeenkomst kunnen laten toetsen door de Belastingdienst.

Onlangs stuurde de Belastingdienst een brief aan alle zzp'ers waarin informatie stond over de nieuwe wet. Volgens Omtzigt heeft dit geleid tot onrust en extra onzekerheid bij zzp'ers. Wiebes ontkent dat: "Dit is mij niet bekend en ik heb hier ook geen aanwijzingen over. Voor de brief van de Belastingdienst is samengewerkt met belangenorganisaties3 om zoveel mogelijk aan te sluiten op de vragen en zorgen die bij hen en de Belastingdienst binnenkomen. De brief is daarna getest onder zzp’ers en goed beoordeeld. Deze onrust blijkt ook niet uit een toename van vragen via de Belastingtelefoon of Twitter."

Omtzigt vraagt ook naar meer duidelijkheid over welke factoren er bepalend zijn bij het beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. In het kader daarvan vraagt hij ook waarom er nog maar zo weinig modelovereenkomsten zijn gepubliceerd. Volgens Wiebes is dat omdat er voor is gekozen om het aantal "overzichtelijk en daarmee beperkt" te houden. Sinds vorig jaar zijn er 2.500 overeenkomsten voorgelegd en daarvan zijn er inmiddels 1.300 beoordeeld. Er zijn er nu nog 1.200 in behandeling, waarmee een speciale "taskforce" bij de Belastingdienst bezig is, die in zes tot acht weken elke overeenkomt moet kunnen beoordelen.

Wiebes zegt verder niet te verwachten dat opdrachtgevers massaal geen zzp'ers meer in gaan huren na invoering van de wet: "Ik acht dit niet waarschijnlijk. Bonafide opdrachtgevers lopen immers op geen enkele manier meer risico dan in de bestaande situatie, dus het zou ook volkomen onnodig zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.