Nieuws

Rekenkamer: 'NBA heeft te weinig aandacht voor publieke sector'

De Algemene Rekenkamer vindt dat de NBA in haar nieuwe governanceplannen te weinig aandacht heeft voor de publieke sector.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een reactie op de governanceplannen die de beroepsorganisatie onlangs heeft bekendgemaakt. De Rekenkamer steunt het initiatief van de NBA en de doelstellingen die zij beoogt, maar vindt dat de aandacht voor de publieke sector onvoldoende wordt verankerd in de nieuwe plannen.

"In de publieke sector maken het Rijk, provincies, gemeenten, scholen, woningcorporaties, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en vele andere publieke organisaties gebruik van de controleverklaringen van accountantskantoren. Juist in de publieke sector heeft de accountant bij uitstek een rol als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer."

De Rekenkamer is van mening dat het herwinnen en het behouden van het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer veel vraagt van het beroep en de NBA. "Daarvoor zijn inhoudelijke kennis van relevante wet- en regelgeving, van het maatschappelijke speelveld van de verschillende onderdelen van de publieke sector, en inzicht in de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer nodig. Die noodzaak wordt de komende jaren nog sterker, nu een deel van de controles in de publieke sector de oob-status krijgt, en voor een ander wezenlijk deel van die controles – die bij gemeenten – langs andere weg wordt gezocht naar versterking van de kwaliteit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.