Nieuws

Overijssel boos op EY over late accountantsverklaring

Provinciale Staten van Overijssel eist opheldering van EY over het late afgeven van de goedkeurende accountantsverklaring. Volgens de auditcommissie belemmert de accountant de toezichthoudende taken van Provinciale Staten.

“We hebben op 14 juni de goedkeurende verklaring ontvangen van de externe accountant over de jaarrekening van 2015”, zegt Gerrit van Hofwegen, voorzitter van de auditcommissie van Provinciale Staten van Overijssel. “Terwijl er op 31 maart een gesprek is geweest tussen de externe controlerend accountant en de gedeputeerde over de concept jaarrekening van de provincie.”

Omdat de accountantsverklaring zo lang op zich liet wachten, dachten we bij de auditcommissie dat er iets aan te merken was op de jaarrekening. Maar de accountant heeft de concept jaarrekening goedgekeurd. Zover wij kunnen zien is de definitieve jaarrekening gelijk aan het concept.” 

Ophef

Deze week ontstond er ophef in PS omdat Gedeputeerde Staten de jaarrekening over 2015 presenteerde, zonder de bijhorende accountantsverklaring. De fractievoorzitter van CU stelde hierover vragen aan het provinciebestuur. De Statenfractie was bezorgd over het ontbreken van de accountantsverklaring. Zes dagen later stuurde de controlerend accountant de goedkeurende verklaring naar PS. 

Volgens Van Hofwegen had de accountant de goedkeurende verklaring veel eerder kunnen afgeven, aangezien er aan de concept jaarrekening niets ingrijpends gewijzigd hoefde te worden. 

“We willen van de accountant horen waarom deze goedkeurende verklaring zo lang op zich liet wachten”, vervolgt Van Hofwegen. “Deze late verklaring heeft gevolgen voor onze planning & control cyclus. We zijn gedwongen om de zowel de jaarrekening, de halfjaarrapportage en de perspectiefnota 2017 tegelijk te behandelen. Dat is een zodanige belasting voor Provinciale Staten, dat onze toezichthoudende functie erdoor in de knel komt.”

Als formele opdrachtgever wendt PS zich tot de externe controlerend accountant. “Wij willen opheldering, want dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Dit is het tweede jaar dat we de controle laten uitvoeren door EY, daarvoor controleerde PwC de boeken.” 

Allerminst tevreden

Hoewel Gedeputeerde Staten de jaarrekening presenteerde zonder accountantsverklaring, valt haar niets te verwijten in deze kwestie, stelt Van Hofwegen. “GS moet zich verantwoorden, maar is daarvoor afhankelijk van de externe controlerend accountant. Maar toen er geen signalen kwamen dat de concept jaarrekening moest worden aangepast, heeft zij uiteindelijk de jaarrekening naar ons gestuurd. Je kan niet alsmaar blijven wachten op de accountantsverklaring.” 

Welke gevolgen de late accountantsverklaring heeft, weet Van Hofwegen nog niet. “Dat zal nog moeten blijken. Of we een tuchtklacht gaan indienen kunnen we nu nog niet zeggen. Maar wel dat we allerminst tevreden zijn.” 

EY laat in een schriftelijke reactie het volgende weten: “Wij staan voor kwaliteit. Het afronden van de werkzaamheden inzake deze controle heeft enige tijd gevergd. Inhoudelijk zullen wij conform onze beroepsregels hier niet op ingaan. Het gesprek hierover zullen wij rechtstreeks met onze cliënt voeren.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.