Nieuws

'Swapaffaire kost banken meer dan miljard'

Banken moeten stevig in de buidel tasten voor het afwikkelen van alle renteswapdossiers. Als alle banken meedoen met de dinsdag aangekondigde collectieve compensatieregeling, kost hen dat gezamenlijk "zeker meer dan 1 miljard euro".

Die schatting gaf de commissie van experts die de regeling heeft bedacht dinsdag. De exacte omvang van de vergoedingen is volgens de commissie nog niet aan te geven. Dat kan per gedupeerde mkb-ondernemer namelijk nogal verschillen. Er is een coulanceregeling met vergoeding tot 100.000 euro voor de simpele gevallen, maar er zullen ook mkb'ers zijn die meer dan een miljoen tegemoet kunnen zien.

"Dit biedt een oplossing voor een groot gedeelte van de mkb’ers", benadrukt commissielid Ben Knüppe. "Het is praktisch opgeschreven, waardoor vrij eenvoudig toepasbaar."

In totaal hebben de banken aan zo’n 16.000 mkb’ers ongeveer 20.000 van dit soort ingewikkelde beleggingsproducten verstrekt. Nog niet alle banken hebben evenwel ingestemd met de regeling. ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot doen wel mee. De grootste aanbieder Rabobank en Deutsche Bank, samen goed voor ongeveer de helft van de verstrekte derivaten, beraden zich nog.

De commissie heeft nog goede hoop alle instellingen binnenboord te krijgen. "Het is niet zo dat de regeling is afgewezen door die twee banken. Maar ze hebben ons laten weten dat ze meer tijd nodig hebben", zegt commissielid Rutger Schimmelpenninck.

Bij het tot stand komen van de regeling is ook uitvoerig contact geweest met claimorganisaties die gedupeerde mkb’ers vertegenwoordigen. De commissie heeft naar eigen zeggen de grootste van die belangenbehartigers achter het voorstel kunnen krijgen.

Het is nu aan de banken zelf om de mkb'ers die recht hebben op compensatie te gaan benaderen. Maar de commissie houdt nog wel een vinger aan de pols en is ook nog bevoegd om in individuele zaken bindend advies te geven.

Dijsselbloem tevreden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is tevreden met de nieuwe compensatieregeling voor ondernemers die de dupe zijn geworden van ondeugdelijke rentederivaten. De regeling doet volgens de bewindsman recht aan de belangen van de ondernemers en is daarnaast "goed en efficiënt uitvoerbaar".

Dijsselbloem zei dat met de uniforme schaderegeling een einde kan komen aan vaak langslepende derivatenproblemen bij kleine tot middelgrote bedrijven. "Zij kunnen samen met hun bank eindelijk een streep zetten onder dit onverkwikkelijke dossier'", aldus de minister.

Belangen- en claimorganisaties die het gros van de gedupeerden vertegenwoordigen, steunen de nieuwe regeling. Datzelfde geldt voor de meeste betrokken banken. Alleen Rabobank en Deutsche Bank hebben hun medewerking nog niet toegezegd. Dijsselbloem riep hen op dat zo snel mogelijk alsnog te doen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.