Nieuws

Belastingadviseur en makelaar lopen grootste risico op vervanging door robot

Beroepen als belastingadviseur, makelaar en secretaresse lopen het grootste risico om te worden overgenomen door robots. Creatieve en sociale beroepen (zoals pedagogisch medewerker, verpleegkundige of loopbaanadviseur) hebben het laagste robotiseringsrisico.

Dat blijkt uit een top tien van beroepen met de meeste en minste kans op robotisering uit de beroependatabase van Jobpersonality, een 'online uitgever op het gebied van werk en persoonlijkheid'.

De Universiteit van Oxford deed in 2013 onderzoek naar beroepenprofielen en de invloed van automatisering daarop voor de toekomst. Jobpersonality heeft die kans op robotisering toegevoegd aan een eigen beroependatabase met ruim duizend veel voorkomende Nederlandse beroepen.

Top 10

Vooral administratieve en controlerende beroepen lopen risico op robotisering. Ook relatief laaggeschoolde arbeid en de bediening van machines worden in de toekomst bedreigd door robots. De top 10 van beroepen met het grootste robotiseringsrisico volgens Jobpersonality, met het risico op robotisering als percentage (tussen haakjes):

  1. Belastingadviseur (99 procent)
  2. Telemarketeer (99 procent)
  3. Chauffeur bestelwagen (98 procent)
  4. Makelaar (97 procent)
  5. Brugwachter (97 procent)
  6. Secretaresse (96 procent)
  7. Tuinman (95 procent)
  8. Magazijnmedewerker (95 procent)
  9. Accountant (94 procent)
  10. Slager (93 procent)

Eerder onderzoek door Deloitte gaf al aan dat de komende twintig jaar mogelijk twee tot drie miljoen banen in Nederland zouden kunnen verdwijnen als gevolg van robotisering en informatisering.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.