Nieuws

Ierse accountant brein achter belastingdeal Apple

Cathy Kearney, een Ierse chartered accountant uit Cork, wordt gezien als het brein achter de belastingdeals waarmee het Apple jarenlang lukte om nagenoeg geen belasting te hoeven betalen over een groot deel van zijn winst.

"Het brein achter het recente uitzonderlijke wereldwijde succes van Apple", zo schrijft The Guardian in 2013, toen het onderzoek deed naar de fiscale constructies van de techgigant. Onder meer deze fiscale constructies zijn deze week door de Europese Commissie bestempeld als illegale belastingontwijking en ongeoorloofde staatssteun.

Kearney zou een systeem hebben bedacht waarbij alle winsten van producten die Apple in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verkoopt, terechtkomen bij twee bedrijven die in Cork, Ierland, zijn gevestigd: Apple Sales International en Apple Operations Europe. Die twee bedrijven hebben alleen Kearney als werknemer en geen fysiek kantoor.

0,005 procent

Kearney en Apple zouden de Ierse fiscus hebben overtuigd dat Kearney, ook al is zij op papier de directeur, de bedrijven niet bestuurt en dat de besluiten worden gemaakt in Californië bij het hoofdkantoor van Apple. Daardoor worden de bedrijven niet gezien als belastingplichtig in Ierland. Echter, omdat de bedrijven een adres in Ierland hebben, hoeven ze ook geen belasting te betalen in de VS. In totaal zou Ierland door de constructie jarenlang slechts 0,005 procent belasting hebben betaald over de miljardenwinsten.

Banen

De Europese Commissie is van mening dat de Ierse regering deze situatie heeft toegestaan, omdat Apple ook nog een ander dochterbedrijf in Ierland heeft waar bij elkaar zo'n 4.000 mensen een baan hebben. Ierland zou bang geweest zijn dat Apple zijn heil ergens anders ging zoeken wanneer er meer belasting over winsten zou worden geheven.

'Grootste belastingbetaler'

Kearney ontkende eerder dit jaar nog voor de speciale Europese onderzoekscommissie dat Apple belasting ontweek. Ze is van mening dat Apple "elke cent belasting heeft betaald die betaald moest worden. Wij zijn van mening dat er geen sprake is van staatssteun." Volgens haar wordt de meeste belasting in de VS afgedragen. "We betalen uitgestelde belastingvorderingen en het inkomen dat niet in Europa wordt belast, wordt belast in de VS." Volgens haar is Apple "de grootste belastingbetaler ter wereld". Daar was de Europese Commissie het echter duidelijk niet mee eens.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.