Nieuws

Poll: Objectiviteit bij splitsing van partijen

"Het is mogelijk om bij splitsing van partijen te blijven optreden voor één van beide partijen."

Bij splitsing van partijen mag een accountant volgens de richtlijnen van de NBA wel blijven optreden voor één van beide partijen, als je daarover maar duidelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan echtscheiding of ontbinding van een maatschap. Maar zowel de Klachtencommissie NBA als de Accountantskamer zien regelmatig zaken waarin accountants zich niet bewust zijn van de bedreiging van hun objectiviteit en/of niet zorgen voor passende waarborgen.

Wat vindt u? Stem op de poll en plaats een reactie met een toelichting op uw stem.

Uitglijders

Het boek Uitglijders: Lessen uit accountantstuchtrecht bevat een thematische bespreking van de meest veroordeelde fouten door de tuchtrechter, met bij elk thema een aantal 'don'ts en do's'. De uitgave past in het streven van de NBA het lerend vermogen van de beroepsgroep te verbeteren, door kennis te delen over fouten, tekortkomingen en incidenten. Het boek is gratis te downloaden of op te vragen.

Belangen verstrengelen

Splitsing van partijen komt regelmatig voorbij in hoofdstuk 9 Belangen verstrengelen en te veel meebuigen met de opdrachtgever uit Uitglijders. Bijvoorbeeld over een RA die partij lijkt te kiezen na een mislukte bemiddelingspoging (9.12) of een AA die één kant kiest in een familieruzie (9.9).

Vorige poll

De vorige stelling op Accountant.nl ging over het leren van bevindingen van toezichthouders. 51% van de 208 stemmers zei ‘Ja’ op  de stelling “In mijn organisatie worden de bevindingen van AFM, Accountantskamer en Raad voor Toezicht systematisch vertaald naar lessen voor de beroepspraktijk.”

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.