Nieuws

Accountants in India vrezen big six en verplichte roulatie

Indiase accountantskantoren zijn bang voor de gevolgen van verplichte roulatie en het vrijgeven van de restricties voor buitenlandse spelers op de Indiase markt.

De tijden zijn snel aan het veranderen voor accountants in India, schrijft The Economic Times. Waar de markt vroeger nog bestond uit louter Indiase spelers, zijn de big six de laatste jaren aan een snelle opmars bezig op het subcontinent. PwC, Deloitte, EY, KPMG, BDO en Grant Thornton verdienen momenteel samen meer dan alle inkomsten van de top-40 Indiase accountantskantoren bij elkaar.

Daar komt nog bij dat vanaf 1 april 2017 bedrijven verplicht elke vijf jaar van accountant moeten wisselen. Veel Indiase kantoren zijn bang dat zij daardoor hun trouwe klanten zullen verliezen aan de big six. Tot op heden genieten de Indiase kantoren nog een zekere bescherming tegen de grote spelers; de big six kunnen vanwege de beschermde markt momenteel alleen in India opereren via een netwerk van Indiase dochterondernemingen. Maar de Indiase autoriteiten bespreken momenteel een voorstel dat die restricties opheft. De verwachting is dat dat voorstel doorgang vindt.

De Indiase accountantskantoren vechten echter terug met een brief aan de minister-president Narendra Modi, waarin ze een serie maatregelen eisen die hun positie moet beschermen. Ze willen onder meer dat joint audits verplicht worden (altijd verplicht een Indiaas accountantskantoor bij elke audit) en ze eisen protectionistische maatregelen zoals in China, oftewel, het blokkeren van het voorstel dat die restricties juist opheft.

Een aantal Indiase kantoren hebben de strijd echter opgegeven, en sluiten zich aan bij de netwerken van de big six. Vooral ook omdat het voor veel kantoren niet meer mogelijk is om de concurrentie aan te gaan vanwege het verschil in grootte van de kantoren; er zijn krap twintig Indiase accountantskantoren die meer dan twintig partners tellen. Daarnaast zijn er ook maar weinig Indiase kantoren die meer dan twintig klanten hebben. Van de 3.592 Indiase accountantskantoren hebben 1.168 kantoren zelfs maar één klant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.