Nieuws

Jaar celstraf oud-topman stichting ALS

Voormalig directeur Eric N. (62) van de stichting ALS heeft dinsdag een jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank in Haarlem is bewezen dat de voormalig topman in 2013 met dertig overboekingen 170.000 euro van de stichting naar een privérekening sluisde.

Ook staat volgens de rechtbank vast dat N. als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek daarna 143.000 euro achterover drukte. Dit om met een deel daarvan het financiële gat bij de stichting ALS weg te poetsen.

Om de verduistering aan het zicht te onttrekken, leverde hij bij de accountant een valse leenovereenkomst in tussen hem en de stichting waar hij als penningmeester actief was.

De rechtbank rekende het N. zwaar aan dat hij geld van liefdadigheidsinstellingen heeft verduisterd "en daar - ook toen er intern vragen kwamen - mee doorging". N. begon in maart 2013 met het overmaken van geld van de stichting ALS naar zijn privérekening. Hij noemde dat 'interne boekingen'. Hoewel zijn eigen boekhouding er in juni al vragen over stelde, ging hij er tot december mee door.

Volgens de rechtbank heeft N. behalve de financiële schade die hij heeft aangericht, ook het vertrouwen beschaamd dat hij genoot als bestuurder. "Zijn optreden heeft geleid tot brede verontwaardiging in de samenleving, mogelijke imagoschade voor de stichtingen en als gevolg daarvan een risico op een terugloop in donaties." In de positie die hij had moet N. "zich daarvan bewust zijn geweest", concludeert de rechtbank.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.