Nieuws

'Traditionele banken gaan grotendeels verdwijnen'

Banken worden door hun omvang en enorme ICT-organisatie geremd in hun innovatie. Ze zijn te complex en zullen daardoor grotendeels gaan verdwijnen. Dat stelt Kees Gielen, ceo van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM).

Gielen spreekt op 29 september tijdens de Dag van de Financial in Den Bosch. "Banken hebben een gigantisch ICT-platform en een organisatie van 150 duizend mensen. Dat remt innovatie. Alleen al aan governance zijn ze honderd miljoen euro per jaar kwijt. De toekomst is aan fintechbedrijven zoals wij die klein en agile zijn", zegt hij in een voorbeschouwing in vaktijdschrift MCA.

Te complex

Volgens Gielen gaan de traditionele banken grotendeels verdwijnen. "Dat kan vijf jaar duren of twintig, maar ze zijn domweg te complex". De NBWM is één van de fintechbedrijven die traditionele banken het vuur na aan de schenen leggen, door toepassing van een eigen handelssysteem dat valutatransacties goedkoper kan aanbieden

Gielen was eerder senior vice-president bij Sara Lee en cfo van FrieslandCampina. Hij ziet blockchain als het gereedschap waar fintechbedrijven zoals NBWM gebruik van maken en bitcoins als "de zoveelste valuta". Zijn achtergrond als system software engineer komt van pas in zijn rol als ceo van een fintechbedrijf: "Het is een voordeel dat ik met ICT-specialisten kan overleggen hoe we software gaan gebruiken om een nieuwe service in te richten. Het gaat erom dat je weet hoe je het kunt inpassen. Wij onderscheiden ons doordat we snel op klantwensen kunnen inhaken. Waar een bank dertig maanden mee bezig is, doen wij in drie weken."

Dag van de Financial

De Dag van de Financial, georganiseerd door NBA-VRC, staat dit jaar in het teken van exponential finance. Het thema wordt ingeleid door Eddy Vaassen, hoogleraar Accountancy aan Tilburg University en hoofdredacteur van MCA.

Naast Kees Gielen zijn sprekers onder andere Sander van Loosbroek (Cegeka), Arnoud Haverlag (Backspace) en Erik Kamphuis (coo EY). Slotspreker is schrijver en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Dagvoorzitter is journalist en econoom Mathijs Bouman.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.