Nieuws

KPMG: Sterke daling investeringen fintechsector in 2022

Na het recordjaar 2021 zijn de wereldwijde investeringen in de fintechsector in 2022 sterk afgenomen. Het gaat om een daling van 238,9 miljard naar 164,1 miljard dollar.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Fintech Pulse van KPMG. Fintech-investeringen gingen vooral naar betaalplatformen, maar er werd ook geïnvesteerd in regulatory technology (fintech gericht op regelgeving en compliance).

Voor de cryptomarkt waren het waren turbulente tijden. Hier daalden de investeringen van 30 miljard dollar in 2021 tot 23,1 miljard in 2022. Die daling zette vooral halverwege het jaar in, wat valt te  wijten aan de crash van May Terra (Luna) in mei 2022 en het faillissement van cryptobeurs FTX.

Regulering

Volgens Martijn Berghuijs, KPMG Partner Fintech Advisory, neemt mede daardoor de roep om regulering toe, wat moet bijdragen aan een stabielere markt en meer consumentenbescherming. "Er is ook meer aandacht voor specifieke fintech ondernemingen die gericht zijn op regelgeving en compliance. Dit soort diensten worden gebruikt door financiële instellingen die transacties van hun klanten analyseren om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan."

Ook Nederlandse betaalbedrijven, zoals Adyen, presteren goed. De markt in het betalingsverkeer consolideert, waardoor er uiteindelijk minder spelers overblijven. "Door schaalvergroting kunnen marges beter op peil gehouden worden", meent Berghuijs.

KPMG doet twee keer per jaar onderzoek naar wereldwijde investeringen in fintechbedrijven. De jongste editie van het rapport blikt terug op de tweede helft van 2022.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.