Nieuws

KPMG: Nooit eerder zoveel Europese fintech-investeringen als in 2021

De jaarlijkse fintech-investeringen zijn niet eerder zo hoog geweest als in 2021, met een recordbedrag van 77 miljard dollar in Europa. Dat komt vooral door veel fusies en overnames, waarbij de grootste bedrijfsdeals in de eerste helft van 2021 hebben plaatsgevonden.

De London Stock Exchange telde 14,8 miljard dollar neer voor de overname van Refinitiv, zo blijkt uit het Fintech Pulse rapport van KPMG. Het was de grootste Europese fintechovername in de eerste helft van 2021. De overnames van betalingsplatform CurrencyCloud door Visa en de Deense betalingsverwerker Nets door het Italiaanse Nexi maakte in de laatste zes maanden van afgelopen jaar het jaarrecord compleet.

In Nederland hebben 18 fintech startups aangeklopt bij De Nederlandsche Bank (DNB) voor een vergunning om cryptodiensten op de markt te brengen. Deals in betaalbedrijven blijven onverminderd populair. Een andere opvallende ontwikkeling is de toenemende aandacht voor digitale valuta en eigendomsbewijzen (NFT's). Nederlandse bedrijven hebben zich aangemeld bij DNB opdat ze de eerste in de markt kunnen zijn.

Fintech

Het Amerikaanse Coinbase opende het Europese hoofdkantoor in Duitsland en was daarmee het eerste Europese fintechbedrijf voor cryptobewaring dat werd goedgekeurd door de Duitse toezichthouder BaFin. "Door grote investeringen in cryptodienstverleners wordt de druk opgevoerd voor meer wet- en regelgeving voor bedrijven die handelen in digitale valuta", stelt Martijn Berghuijs, Partner Fintech Advisory bij KPMG.

Het totaal aantal deals in de wereldwijde fintech markt komt uit op 5.684 in heel 2021. In vergelijking tot de 3.674 fusies en overnames in 2020 is dat een flinke stijging in deze sector. De wereldwijde investeringen in 2021 bedroegen 210 miljard dollar, waarbij betaaldiensten, blockchaintechnologie, cryptovaluta, fintech in verzekeringen en duurzaamheid de belangrijkste investeringsdomeinen zijn.

Meer informatie is beschikbaar in het FinTech Pulse rapport 2021 van KPMG, dat sinds 2016 elk halfjaar verschijnt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.