Onlinebank Revolut voor miljoenen bestolen na interne fout
Fintechbedrijf Revolut heeft twintig miljoen dollar verloren, doordat criminelen konden profiteren van een interne fout. Bij bepaalde problemen met het verwerken van betalingen zou de onlinebank niet het geld van klanten hebben teruggegeven, maar zijn eigen geld.
Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het probleem kwam volgens drie bronnen met kennis van de zaak sinds 2021 sporadisch voor en had zijn oorsprong in verschillen tussen betaalsystemen in Europa en de Verenigde Staten.
Een jaar later kwamen criminele organisaties de technische fout op het spoor. Zij zetten mensen er vervolgens toe aan dure aankopen te doen via Revolut, die zouden worden afgekeurd. De 'teruggave' werd vervolgens via geldautomaten geïnd.
Revolut kwam de massafraude op het spoor nadat een partnerbank in de Verenigde Staten had gewaarschuwd dat het Britse bedrijf minder geld in kas had dan verwacht, zeggen de ingewijden tegen de FT. De Amerikaanse dochteronderneming van Revolut vroeg vervolgens om extra kasmiddelen, waarna het moederbedrijf de problemen in het voorjaar van 2022 oploste.
Onder druk
De bank, die ook in Nederland probeert te groeien met de belofte van één app voor alle geldzaken, wilde tegenover de Financial Times niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Het bedrijf zou 23 miljoen dollar hebben teruggevorderd van criminelen, maar verloor per saldo twintig miljoen dollar door het probleem.
Volgens de zakenkrant voert de kwestie de druk op bij Revolut. Het fintechbedrijf zag recent een aantal senior medewerkers vertrekken en is nog altijd in afwachting van een bankvergunning in het Verenigd Koninkrijk.
Ook maakte controlerend accountant BDO kritische kanttekeningen bij de inkomsten van Revolut, omdat voldoende controle-informatie ontbrak om die te staven.
Bron: ANP/FT
Gerelateerd

Toezichthouder kritisch over oplossing voor miljoenenfraude verzekeraar op Antillen
Ennia, de grootste verzekeraar van de Caraïben, moet door fraude een gat van zeshonderd miljoen euro dichten. Zonder Nederlandse hulp worden de pensioenen op de...

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid start openbare verhoren
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start op woensdag 6 september met een reeks verhoren. De enquêtecommissie heeft 43 openbare verhoren...

Penningmeester ziekenhuisstichting verdacht van verduistering
Een stichting die het Bravis Ziekenhuis in Noord-Brabant ondersteunt, is mogelijk tienduizenden euro's kwijt door toedoen van haar eigen penningmeester.

FTX-oprichter Bankman-Fried opnieuw gearresteerd
De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is opnieuw gearresteerd. Hij was op borgtocht vrij, maar een rechter in New...

FNV overweegt kort geding om dataverzameling UWV te stoppen
Het UWV moet direct met alle dataverzameling voor de opsporing van fraude en handhaving stoppen. Dat zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong, in reactie op eerder onderzoek...