Nieuws

Onlinebank Revolut voor miljoenen bestolen na interne fout

Fintechbedrijf Revolut heeft twintig miljoen dollar verloren, doordat criminelen konden profiteren van een interne fout. Bij bepaalde problemen met het verwerken van betalingen zou de onlinebank niet het geld van klanten hebben teruggegeven, maar zijn eigen geld.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het probleem kwam volgens drie bronnen met kennis van de zaak sinds 2021 sporadisch voor en had zijn oorsprong in verschillen tussen betaalsystemen in Europa en de Verenigde Staten.

Een jaar later kwamen criminele organisaties de technische fout op het spoor. Zij zetten mensen er vervolgens toe aan dure aankopen te doen via Revolut, die zouden worden afgekeurd. De 'teruggave' werd vervolgens via geldautomaten geïnd.

Revolut kwam de massafraude op het spoor nadat een partnerbank in de Verenigde Staten had gewaarschuwd dat het Britse bedrijf minder geld in kas had dan verwacht, zeggen de ingewijden tegen de FT. De Amerikaanse dochteronderneming van Revolut vroeg vervolgens om extra kasmiddelen, waarna het moederbedrijf de problemen in het voorjaar van 2022 oploste.

Onder druk

De bank, die ook in Nederland probeert te groeien met de belofte van één app voor alle geldzaken, wilde tegenover de Financial Times niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Het bedrijf zou 23 miljoen dollar hebben teruggevorderd van criminelen, maar verloor per saldo twintig miljoen dollar door het probleem.

Volgens de zakenkrant voert de kwestie de druk op bij Revolut. Het fintechbedrijf zag recent een aantal senior medewerkers vertrekken en is nog altijd in afwachting van een bankvergunning in het Verenigd Koninkrijk.

Ook maakte controlerend accountant BDO kritische kanttekeningen bij de inkomsten van Revolut, omdat voldoende controle-informatie ontbrak om die te staven.  

Bron: ANP/FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.