Nieuws

'Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China'

Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een mogelijk omvangrijke fraudezaak in China. Topmanagers van het bedrijf hebben volgens klokkenluiders miljoenen euro's verduisterd.

Dat melden bronnen aan de Financial Times. Werknemers van de Chinese tak van Adidas zouden een anonieme brief hebben gestuurd, waarin staat dat er meerdere managers van verschillende afdelingen betrokken zouden zijn bij omvangrijke fraude.

Onder meer een topmanager van de marketingafdeling in China en een manager van een niet genoemde afdeling zouden miljoenen euro's contant geld en vastgoed hebben aangenomen van externe leveranciers.

Brief

Het sportmerk heeft tegen de Financial Times bevestigd dat het een brief heeft ontvangen waarin melding wordt gedaan van mogelijke schendingen van Chinese regelgeving. Het bedrijf heeft een onderzoek ingesteld en een externe juridische adviseur ingeschakeld. Vooralsnog zijn er geen werknemers op non-actief gesteld.

"Adidas neemt meldingen van mogelijke compliance schendingen zeer serieus en is zeer toegewijd aan het naleven van wettelijke en interne regelgeving en ethische standaarden in alle markten waar we actief zijn", aldus het bedrijf in een verklaring tegen persbureau Reuters. Adidas zegt geen verdere mededelingen te doen totdat het onderzoek is afgerond.

Pandemie

Het sportmerk was net bezig aan een flinke heropleving qua groei en winstgevendheid in China, na een behoorlijke dip door de pandemie. Voor de coronalockdowns was de Chinese markt voor Adidas zeer winstgevend en de snelstgroeiende markt voor zijn producten. Ook voor dit jaar wordt een flinke groei voorspeld en daar zijn de budgetten ook naar: de marketingafdeling waar de fraude zou hebben plaatsgevonden werkt met een budget van maar liefst 250 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.