Bedrijven nemen vooral technische maatregelen om fraude te voorkomen
Bedrijven en organisaties nemen steeds vaker vooral technische maatregelen om fraude te voorkomen. Het aantal gevallen van waargenomen fraude is daardoor gedaald, maar de maatregelen zorgen voor schijnzekerheid.
Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar bedrijfsfraude in Nederland en België, uitgevoerd in opdracht van Allianz Trade Benelux. Ondanks genomen technische maatregelen had 69 procent van de deelnemende organisaties in de onderzoeksperiode (voorjaar 2024) nog te maken met interne of externe fraude(pogingen). Hierbij zijn de veel voorkomende phishing-mails niet meegeteld.
Het idee dat met alleen technische maatregelen het fraudeprobleem afdoende is opgelost, is onterecht, aldus het onderzoek. Fraude wordt wel steeds meer gezien als een toenemend risico. De onderzochte organisaties wijten dat vooral aan digitalisering en AI, waardoor fraude steeds makkelijker wordt.
Politie
Tachtig procent van de bedrijven en organisaties schakelde een externe partij in bij het constateren of vermoeden van fraude. Ruim veertig procent daarvan heeft wel eens bij de politie aangeklopt vanwege fraude. 45 procent van de organisaties denkt alle schade door fraude gedekt te hebben met een verzekering, maar dat is vaak een foute aanname, aldus Allianz Trade.
In totaal vulden 350 ondernemingen uit Nederland en België de vragenlijst in (200 in Nederland, 150 in België). 40 procent betreft B2B-bedrijven, 40 procent B2C en 20 procent is overheid & non-profit. Alle deelnemende bedrijven/organisaties hebben een jaaromzet van minstens €10 miljoen en minimaal vijftig medewerkers in dienst.
Allianz Trade Benelux: Trendrapport 2024 fraudeonderzoek in Nederland en België
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.