KPMG: 'Bestrijden financiële criminaliteit moet gezamenlijk en datagedreven'
Financiële instellingen en overheden moeten meer samenwerken en vaker datagedreven de strijd aangaan met financieel-economische criminaliteit. Dat stellen experts in een rapport van KPMG.
KPMG Forensic interviewde negentien deskundigen, die werden gevraagd naar hun visie op de toekomst van de bestrijding van financieel-economische criminaliteit (FEC). De experts zijn werkzaam bij banken, als toezichthouder, bij het openbaar ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU-NL) en in de wetenschap.
Volgens het KPMG-rapport Emerging Trends: Navigating the Future of the FEC Compliance Landscape is de financiële sector steeds kwetsbaarder voor misbruik, door de inzet van nieuwe technologieën. "Waar instellingen nu worstelen met het op orde brengen van hun informatie, zal in de toekomst het onderscheid tussen echte en valse data een van de grootste uitdagingen zijn."
Uitwisseling
Verschillende experts in het rapport pleiten daarom voor betere banden tussen financiële instellingen. Het uitwisselen van inlichtingen tussen (opsporings-)instanties is volgens KPMG complexer en noodzakelijker geworden.
Verschillende geïnterviewden kaarten aan dat het moeilijk balanceren is tussen privacywetgeving en het bestrijden van FEC. Ook het belang van geopolitieke ontwikkelingen neemt toe. Zo zorgt de inval van Rusland in Oekraïne voor een flinke toename van sancties en exportbeperkingen.
Het dreigingslandschap is hierdoor fluïde, zegt Evelyn Bell, Director Integrity and Compliance bij KPMG. Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, bieden ook kansen voor criminelen om geraffineerder en grootschaliger te werk te gaan. "Financiële instellingen zijn daarmee vatbaar voor misbruik."
Afvinkcultuur
Bell vindt dat er goed moet worden ingespeeld op het dynamische landschap, de toenemende wet- en regelgeving en veranderende maatschappelijke verwachtingen. "Criminelen stoppen niet bij grenzen. Samenwerking is essentieel. Het criminaliteitsprobleem is te groot om niet in samenhang aan te pakken."
De afgelopen jaren lag de focus volgens de verschillende experts vooral op het voldoen aan wet- en regelgeving. Dit heeft volgens KPMG geleid tot een 'compliance afvinkcultuur'. "Er is een toenemende roep om meer ‘effectieve compliance’, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de regel die moet worden nageleefd, maar ook naar het doel dat de regel beoogt", aldus KPMG.
KPMG-rapport 'Emerging Trends: Navigating the Future of the FEC Compliance Landscape'
Gerelateerd

Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote...

Banken willen personeel weer minstens twee dagen per week op kantoor zien
De Nederlandse grootbanken ING en ABN Amro willen hun medewerkers verplichten om weer vaker naar kantoor te komen. Niet al het personeel is daar blij mee.

OM dagvaardt Morgan Stanley om ontduiken dividendbelasting
Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd “een buitenlandse bank” te dagvaarden op verdenking van het ontduiken van 124 miljoen euro aan dividendbelasting. Het...

AANV waarschuwt voor oplichting bij vastgoedtransacties
De Antilliaanse Arubaanse Notariële Vereniging (AANV) slaat alarm over een toename van frauduleuze e-mails waarin criminelen zich voordoen als notarissen. Daarbij...

Minister Heinen vindt aanpak witwassen bij banken 'doorgeslagen'
De afgelopen jaren heeft de poortwachtersrol in Nederland niet goed gefunctioneerd, met name bij banken, schrijft minister Eelco Heinen van Financiën in een brief...