Nieuws

'VW helpt Winterkorn riant de winter door'

Voormalig topman Martin Winterkorn van Volkswagen geniet vanaf deze maand van zijn pensioen. Het opstoken daarvan zorgt wellicht voor een nieuw millieuschandaal; zijn bedrijfspensioen bedraagt maar liefst 3.100 euro per dag.

Dat meldt het Duitse dagblad Bild. Onder leiding van Winterkorn raakte Volkswagen in moeilijkheden vanwege een millieuschandaal. Er bleek op grote schaal gerommeld te zijn met de uitstootdata van dieselauto's van Volkswagen. De zogenoemde 'sjoemelsoftware' die in de auto's werd geïnstalleerd zorgde ervoor dat het leek alsof de auto's veel minder uitstoot produceerden dan in werkelijkheid het geval was. Het schandaal leidde tot grote schadeclaims in de VS en Europa en kost het bedrijf naar verwachting vele miljarden.

Niet alleen het pensioen van Winterkorn doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen; Bild ontdekte ook dat de topman na zijn vertrek in september 2015 nog altijd op de loonlijst bleef staan en 1,6 miljoen euro per jaar ontving. Hij kreeg daarbij eind 2016, toen hij ook op papier daadwerkelijk vertrok, een bonus van 1,7 miljoen euro, en 4,1 miljoen euro aan variabele beloningen, gebaseerd op zijn prestaties in 2015.

Naast zijn riante pensioen houdt Winterkorn ook voor de rest van zijn leven de beschikking over een dienstauto van Volkswagen. Het is niet bekend of dit een dieselvariant betreft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.