Nieuws

Wereldwijd hogere kartelboetes in 2016

In 2016 legden mededingingsautoriteiten wereldwijd bijna 6,7 miljard dollar aan kartelboetes op. Een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen het totaalbedrag uitkwam op 5,2 miljard dollar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Cartel Enforcement Report van advocatenkantoor Allen & Overy. De stijging is vooral te danken aan het agressieve handhavingsbeleid van de Europese Commissie. Die legde in 2016 ruim 4 miljard dollar aan boetes op, het hoogste totaalbedrag ooit.

Ruim driekwart van dat bedrag kwam voor rekening van de automobielindustrie. De Europese Commissie legde in juli 2016 een boete van ruim 2,9 miljard euro (3,2 miljard dollar) op aan een kartel van vijf truckbouwers, MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF. Volgens de commissie maakten zij veertien jaar lang geheime afspraken over prijzen en over het doorberekenen van kosten voor het naleven van strengere emissieregels.

Ook de Zuid-Koreaanse en Zuid-Afrikaanse kartelwaakhonden droegen bij aan de toename van het boetebedrag. De Korea Fair Trade Commissie legde 55 procent meer boetes op in 2016. Allen & Overy verwacht dat deze trend zal doorzetten, nu de Koreaanse autoriteit verhoogde controles heeft aangekondigd van kartel-gerelateerde activiteiten, met name in de halffabricaten, grondstoffen en de publieke sector. De Zuid-Afrikaanse Competition Commission legde de hoogste enkele boete (111 miljoen dollar) ooit op voor kartelactiviteiten in de staal- en schrootverwerkende industrie.

VS blijft achter

In schril contrast hiermee stond het bedrag dat in de VS werd opgelegd door de Antritrust Division van het Department of Justice: 387 miljoen dollar, tegen 2,85 miljard in 2015. Dat was echter een uitzonderlijk jaar vanwege de hoge boetes die banken kregen vanwege de manipulatie van valutakoersen. Voor 2017 verwacht het advocatenkantoor opnieuw een bescheiden jaar van de Antitrust Division, met name omdat de openbare onderzoeken zich vooral richten op specifieke markten en de kartelwaakhond zich kan opmaken voor langdurige procedures in verband met recent aangespannen rechtszaken.

Voor 2017 verwacht Allen & Overy een verdere toename van activiteiten op het gebied van kartelbestrijding in Brazilië, Zuid-Korea en de EU. Het kantoor verwacht opnieuw hoge boetes van de Europese Commissie, vanwege de nog altijd lopende onderzoeken in de financiële dienstverlening.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.