Nieuws

Koekjesgigant krijgt Europese megaboete

Chocolade-, koekjes- en koffieproducent Mondelēz is betrapt op het schenden van de concurrentieregels in de Europese Unie. Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft besloten een krachtig signaal af te geven, door middel van een megaboete van 337,5 miljoen euro.

Dat meldt de Europese Commissie. Mondelēz, dat bekende merken als Milka, Toblerone, Oreo, LU en TUC produceert en in 2023 13,8 miljard dollar winst noteerde, lapte Europese regels aan de laars door prijzen in sommige lidstaten kunstmatig hoog te houden.

Misbruik van marktpositie

Mondelēz, een van de grootste wereldwijde producenten van chocolade en koekjes, maakte stevig misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat deed het bedrijf onder meer door aan groothandelaren restricties op te leggen over waar ze hun producten mochten verkopen.

Vestager constateerde maar liefst 24 punten waarop het bedrijf tussen 2006 en 2020 de Europese regels overtrad. Zo weigerde het een distributeur in Duitsland te bevoorraden om zo te voorkomen dat die distributeur de producten zou doorverkopen in Oostenrijk, België, Bulgarije en Roemenië, waar de prijzen hoger lagen.

Het bedrijf dwarsboomde ook leveringen van chocola aan Nederland om de import naar België te voorkomen, waar de prijzen eveneens hoger lagen.

Interne markt

Vestager onderzocht de overtredingen sinds 2019. De boete voor Mondelēz was eigenlijk hoger, maar het bedrijf besloot mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie en schuld toe te geven, waardoor de boete met 15 procent is verlaagd.

Volgens Vestager is het belangrijk dat EU-burgers profiteren van de interne markt, die concurrentie moet stimuleren. "Elk bedrijf dat deze vrijheid belemmert, houdt zich bezig met illegaal gedrag en moet dienovereenkomstig worden bestraft", aldus de eurocommissaris.

Toespraak Vestager

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.