Europese toezichthouders vallen binnen bij Deutsche Börse
Deutsche Börse is binnengevallen door Europese mededingingstoezichthouders, die vermoeden dat het beursbedrijf betrokken kan zijn bij een kartel gerelateerd aan "financiële derivaten". Dat zijn beleggingsproducten die ondernemingen bijvoorbeeld bij het afsluiten van leningen gebruiken om de risico's van een rentestijging af te dekken.
Een woordvoerder van de uitbater van de aandelenbeurs in Frankfurt bevestigt dat het bedrijf maandag te maken kreeg met onaangekondigde inspecties van de EU en dat het "volledig meewerkt" aan het onderzoek. Brussel is bezig aan een breder onderzoek, waarbij meerdere bedrijven betrokken zijn. De Europese Commissie verklaarde dat invallen plaatsvonden in twee EU-lidstaten en dat de betrokken bedrijven mogelijk "de EU-mededingingsregels hebben geschonden die concurrentiebeperkende handelspraktijken verbieden".
Nasdaq
De andere inval werd gedaan bij Nasdaq, dat ook zegt volledig mee te werken. Het Europese hoofdkantoor van dat bedrijf bevindt zich in Stockholm.
Wat voor mogelijk schandaal de toezichthouders precies op het spoor zijn, is niet duidelijk. De kwestie zou kunnen leiden tot fikse boetes die gelijk staan aan 10 procent van de wereldwijde omzet van bedrijven. Maar dergelijke hoge boetes worden zelden opgelegd. Hoelang het onderzoek nog duurt, is niet bekend. Brussel benadrukte ook dat de bedrijven die onder verdenking staan, in deze zaak nog niet schuldig zijn bevonden aan enig vergrijp.
Euronext
Euronext, de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan, heeft geen bezoek gehad van mededingingswaakhonden. "Wij bevestigen dat Euronext niet onderworpen is aan inspecties of onderzoeken die verband houden met het lopende onderzoek van de Europese Commissie", aldus de beursuitbater in een schriftelijke verklaring.
Bron: ANP
Gerelateerd

AFM gaat scherper letten op duurzaamheidsclaims
Hoewel financiële ondernemingen goede stappen zetten als het gaat om duurzaamheidsinformatie, is nog veel inzet nodig; ook voor naleving van regels die al langer...

Euronext wil Europese defensiesector helpen bij ophalen van kapitaal
Euronext, het bedrijf achter de beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel, wil de Europese defensiesector helpen bij het ophalen van kapitaal...

Knot: centrale bank hoefde nog niet in te grijpen in marktonrust
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog niet hoeven ingrijpen om de onrust op de financiële markten te stabiliseren. Daarop wees president van De Nederlandsche...

EU-regeringsleiders steunen plan voor mobiliseren spaartegoed
De regeringsleiders van de EU staan positief tegenover een plan van de Europese Commissie, om het enorme bedrag aan spaartegoed van EU-burgers te mobiliseren.

Nederland belegt in totaal voor bijna 3500 miljard euro
Nederlandse bedrijven, instellingen en huishoudens bezaten eind 2024 samen bijna 3500 miljard euro aan wereldwijde effecten. Het totaal aan beleggingen is gelijk...