Nieuws

NN stopt met verzekeren beroepsaansprakelijkheid accountants

Verzekeraar NN (Nationale Nederlanden) stopt met het verzekeren van de beroepsaansprakelijkheid voor accountants. Dat meldt de SRA. Volgens die organisatie heeft het besluit van NN voor veel SRA-leden 'vergaande consequenties'.

Tot nu toe bood NN een speciale 'mantel' voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, waar veel SRA-leden gebruik van maken. De verzekeraar wil wegens tegenvallende resultaten en ander beleid gaan stoppen met het verzekeren van het beroepsaansprakelijkheidsrisico voor accountants, notarissen en advocaten. Polissen met een vervaldatum na 1 april 2018 worden niet meer verlengd. Accountants moeten op zoek naar een nieuwe verzekeraar voor hun beroepsaansprakelijkheid, zo adviseert de SRA. 

Bizar

Assurantiemakelaar Freek Njio, partner bij Mutsaerts, noemt het besluit van NN "bizar". Volgens hem was het jarenlang ondenkbaar dat NN zou stoppen met deze verzekering. "Vroeger gold NN als hét kennisinstituut op het gebied van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Ze beheerste de hele markt, niet alleen voor accountants maar ook voor advocaten en notarissen. Zo’n beetje elk kantoor had destijds deze verzekering ondergebracht bij NN."

Helemaal uit het niets komt het bericht echter niet, aldus Njio. "Doordat NN geen externe voorwaarden kan accepteren en aan hoge kostenloading vast zit, is hun portefeuille de afgelopen jaren aanzienlijk gekrompen. Ook neemt de claimcultuur toe en stijgt de schadelast voor verzekeraars op beroepsaansprakelijkheid." Daarmee hebben meerdere marktpartijen te maken. "Toch voelt het vreemd dat zo’n grote en dominante speler uit de markt vertrekt. Het einde van een tijdperk."

Volgens Njio kiezen steeds meer professionals voor een specialistische intermediair, zoals zijn eigen organisatie. Maar het zou hem niet verbazen als NN in de toekomst op een andere manier toch weer de markt zou bedienen. "Al is het alleen maar om ook een Nederlandse partij tussen alle buitenlandse clubs te hebben."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.