Nieuws

Bezoekers over honderdste Accountantsdag: 'verbindingen leggen'

'Een mooie dag', 'veel energie': commentaren van bezoekers na de honderdste editie van de Accountantsdag. Voor meer dan negentig procent van de 1519 bezoekers heeft de dag aan de verwachtingen voldaan, blijkt uit de eerste evaluatie. Zestig procent geeft de dag een cijfer acht of hoger, bijna dertig procent geeft een zeven.

Ronald Bruins

De honderdste Accountantsdag ging over 'nieuwe rollen voor de accountant' en behandelde thema's als duurzaamheid, cybersecurity en cultuurverandering. Accountant.nl vroeg vier bezoekers naar hun ervaringen: reflectie, een flink veranderend accountantsvak en technologie voeren de boventoon. 

'Meer dan alleen financiële kpi's'

Hans Gortemaker, hoogleraar accountancy aan de Erasmus Universiteit: "De ochtendsessie met de futuroloog en de socioloog was erg interessant omdat zij op een ontspannen manier naar de intrede van technologie keken. Daar waar technologie voor het accountantsvak vaak als bedreigend wordt neergezet. Maar je moet het als middel zien voor je organisatie." Ook de oproep van Arjan Brouwer om niet alleen naar de financiële maar ook naar de niet-financiële huishouding te kijken sprak Gortemaker aan.

Foto entree Accountantsdag 2017, RAI

"Stakeholders kijken vaak meer naar die niet-financiële kpi's. En soms zijn ze zelfs vervat in testen van het Algemeen Dagblad die ziekenhuizen ranken op bijvoorbeeld wachttijd, pijnbehandeling en medicatie. Kortom, er is meer dan kapitaal alleen en je zou als accountant dus ook breder moeten kijken. Eventueel materiedeskundigen moeten raadplegen als je er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld op het gebied van de uitstoot van CO2. Als je het FD leest, krijg je soms het idee dat het kommer en kwel is met het vakgebied. Het is vaak hetzelfde lied. Hier zie je dat er een mooie toekomst ligt voor het beroep." 

'Wat kunnen we allemaal met data?' 

Marc Schilte, bedrijfscontroller bij Rijkswaterstaat, komt al jaren naar de Accountantsdag. "Het lijkt af en toe wel een reünie, omdat ik hier oud-collega's tref van de Auditdienst Rijk. Ik ben als bedrijfscontroller heel erg geïnteresseerd in wat we met data kunnen. Dat gaat bijvoorbeeld over het onderhoud aan de wegen. Kunnen auto's die over de weg rijden ons data opleveren zodat we weten wanneer we onderhoud moeten plegen?" Ook cultuur en verandering hebben zijn interesse.

Foto Accountantsdag, publiek in ontvangsthal

"Je kunt de cijfers nog zo goed hebben, maar die kunnen pas voor je werken als je afspraken met elkaar hebt gemaakt en elkaar kunt vertrouwen. Dat gaat over houding en gedrag. Kennis over veranderen wordt dan ook belangrijker in ons vak, omdat we steeds vaker als solo financiële functie in teams werken. Dat ga ik naar aanleiding van deze dag binnen Rijkswaterstaat in een workshop verwerken, die ik morgen ga houden." 

'Getriggerd door de onderwerpen'

Arjan Bosman, accountant branchegroep zorg bij BDO Audit Assurance, liet de Accountantsdag tot enkele jaren geleden links liggen. "Ik had het idee dat ik de dag niet nodig had. Dat komt ook omdat toekomstvisies over technologische ontwikkelingen minder ver ontwikkeld waren. Eerder lag de nadruk op data. Maar met data alleen kun je weinig, met algoritmes kom je wel ergens. Intern bij BDO ben ik bezig om in een werkgroep de kwaliteit van de controles omhoog te krijgen en daar kan die technologie prima bij helpen. Uitdaging is nog wel dat gebruik van data, technologie en algoritmes in nieuwe werkprocessen te gieten die medewerkers daadwerkelijk gaan gebruiken." Bosman was vooral enthousiast over de tweede themasessie over veranderen. "In de accountancy hebben we nog wel eens de neiging ons op te sluiten in processen en werkwijzen. En daardoor de verbinding met de mens missen. Goed om erop gewezen te worden dat je moet reflecteren. Op jezelf, op je rol in het team en het liefst samen met je team." 

'Over vijftien jaar compleet anders'

Carmen Broeders, registeraccountant en zelfstandig finance professional bij Broeders Consulting, kwam vooral voor de deelsessies over circulaire economie en robotics. "Ik had het idee dat de circulaire economie een grotere impact zou hebben op het accountantsberoep, maar dat valt me eigenlijk reuze mee. Het neigt naar huur, met de natuurlijke inschattingsproblematiek van de restwaarde als het product is afgeschreven."

Foto uitslag Buzzmaster-poll

Robotics grijpt volgens haar harder in op het accountantsvak, al ziet ze het nog niet zo’n vaart lopen. "Maar ik kan me wel voorstellen dat het vak er over vijftien jaar echt compleet anders uitziet. Dan moeten we studenten daar ook op voorbereiden. In ieder geval hen een notie van process mining en data-analyse meegeven. Ze hoeven niet de expert te zijn, maar er wel over kunnen meepraten." Zelf haalde ze winst uit de sessie met Anne-Marie Rakhorst over duurzaamheid. "Ik heb er uitgehaald dat ik het met een klant, een vereniging die aan vermogensbeheer doet, wil hebben over duurzame criteria in het beleggingsbeleid. Volgens Anne-Marie leiden duurzame criteria tot een beter risicoprofiel van de beleggingen. Goed om dat te bespreken." 

> Lees ook het verslag 'Accountantsdag 2017 - Nieuwe rollen, nieuwe kansen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.