Nieuws

Monitoring Group / IOSCO consulteert wijze waarop controlestandaarden tot stand komen

De Monitoring Group heeft vandaag een consultatierapport gepubliceerd over de inrichting van het proces waarop internationale controlestandaarden voor accountants tot stand komen.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Monitoring Group is een groep van vooraanstaande internationale publieke organisaties en toezichthouders waaronder IOSCO, de wereldwijde koepel van markttoezichthouders. AFM-bestuurder Gerben Everts is namens IOSCO voorzitter van de Monitoring Group.

Maatschappelijk belang

Het doel van de consultatie is om het proces waarop de internationale controlestandaarden voor accountants tot stand komen te veranderen. "Het is belangrijk om het proces meer aan te laten sluiten bij het maatschappelijk belang van de controlestandaarden en de onafhankelijkheid ten opzichte van de sector beter te waarborgen", aldus de AFM.

In de consultatie worden aan de hand van 27 vragen zeven kernbeginselen geadresseerd:

  • publiek belang
  • onafhankelijkheid
  • geloofwaardigheid
  • kosteneffectiviteit
  • relevantie
  • transparantie
  • wijze van verantwoording.

Reageren

De Monitoring Group vraagt een brede groep stakeholders om te reageren op de consultatie, waaronder: beleggers(organisaties) en andere gebruikers van de jaarrekening, opstellers van de jaarrekening, accountantsorganisaties en academici. Betrokkenen kunnen tot en met 9 februari 2018 schriftelijk reageren via mg2017consultation@iosco.org.

Volgende stap

Naar aanleiding van de reacties op deze consultatie wordt in de loop van 2018 een finaal hervormingsvoorstel inclusief transitieplan geconsulteerd en daarna definitief vastgesteld. Naar verwachting is na een overgangsfase het nieuwe model in 2020 operationeel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.