Nieuws

'Nederland loopt achter met UBL'

E-factureren op basis van UBL komt in Nederland nog maar moeizaam van de grond.

Dat blijkt uit de ‘UBL Readiness Monitor 2017’, een initiatief van Friso de Jong, Platform E-factureren en Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED. De UBL Readiness Monitor 2017 geeft weer hoe UBL e-factureren zich in Nederland ontwikkelt op het gebied van verzenden, ontvangen, verplichtstelling, en standaardisatie.

In korte tijd heeft UBL zich als defacto standaard ontwikkeld als opvolger van PDF, en sinds kort is de Europese standaard EN 16931 met UBL als syntax definitief geworden. “Dat laatste is een grote stap voorwaarts naar verdere standaardisatie op het gebied van elektronisch factureren op basis van UBL. Met behulp van UBL Ready en de UBL Ketentest hebben de meeste leveranciers van boekhoudsoftware voor het mkb, UBL (uitgaand en/of inkomend) inmiddels ingebouwd in hun software. Maar ondanks deze ontwikkelingen komt e-factureren op basis van UBL in Nederland nog maar moeizaam van de grond”, aldus Friso de Jong.

Uit de UBL Readiness monitor 2017 komen onder meer de volgende zaken naar boven:

  1. Elektronisch factureren staat lang niet altijd automatisch ‘aan’ in factuur- en boekhoudsoftware in het MKB.
  2. Er zijn meerdere UBL-formaten in omloop en die worden niet altijd door alle softwareleveranciers ondersteund.
  3. Er is geen zicht in de mate waarop UBL in de praktijk gebruikt wordt binnen gemeenten, bedrijfsleven en accountancy. In het kader van de UBL Readiness Monitor zijn stakeholders als de VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en de NBA benaderd, maar zij hebben geen inzichten over het gebruik van UBL in de markt gedeeld.
  4. De inzet van de Europese standaard EN 16931 met UBL als syntax kan, mits op de juiste wijze ingezet, elektronisch factureren een positieve boost voorwaarts geven. Van belang is dan wel dat deze standaard adequaat wordt ingezet en niet wordt gewacht tot de verplichtstelling voor alle aanbestedende diensten in de EU vanaf medio april 2019.

Platform E-factureren en Onderzoeksbureau GBNED hebben de bevindingen uit de UBL Readiness Monitor omgezet in een reeks aanbevelingen:

  1. Zorg dat er uiterlijk 1 januari 2018 voldoende documentatie publiek beschikbaar is en actief wordt gedeeld, op basis waarvan softwareleveranciers de standaard EN-16931 met de syntax UBL kunnen implementeren binnen hun software.
  2. Laat de Nederlandse overheid een echte voortrekkersrol vervullen als het gaat om de implementatie van UBL op basis van EN 16931. Zorg ook dat de afwijkende Rijksoverheid variant UBL-OHNL zo snel mogelijk wordt uitgefaseerd.
  3. Zorg dat softwareleveranciers UBL optimaal ondersteunen.
  4. Werk gezamenlijk mee aan een periodieke ‘UBL Readiness Monitor’.

De complete UBL Readiness Monitor is gratis op te vragen via UBL Ketentest.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.